Mircea Drăghici a vorbit la tribuna Parlamentului despre cel mai puternic laser din lume

De puţine zile a început construcţia celui mai puternic laser din lume la Turnu Măgurele. Deputatul de Curtea de Argeş, Mircea Drăghici, a făcut cu această ocazie o declaraţia la tribuna Parlamentului.
„Construcţia Laserului de la Măgurele reprezintă una dintre cele mai mari realizări în domeniul cercetării ştiinţifice. Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) va deschide noi orizonturi în cercetare şi va plasa România direct pe axa celor mai importante state în ceea ce priveşte dezvoltarea noilor tehnologii pe plan mondial.
Această iniţiativă a construirii celui mai puternic laser din lume a fost asumată de actuala putere cu prioritate, fiind unul dintre cele mai importate proiecte de realizat din fonduri europene şi susţinut de către Consiliul Investitorilor Străini. Astfel, prin acest proiect România va atrage fonduri europene în valoare de 243 milioane Euro și se vor crea peste 250 de noi locuri de muncă. Rata de cofinanţare din partea României pentru Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 17% iar participarea ţării la finanţarea proiectului este de 50 de milioane de euro.
Responsabilii proiectul european ELI-NP afirmă că puterea laserelor va fi impresionantă – 10PW fiecare, respectiv 10 milioane de miliarde de waţi. 10PW înseamnă de peste 1000 de ori mai mult decât puterea instalată a tuturor centralelor electrice din lume, dar datorită faptului că durata pulsului laser este extrem de scurtă, consumul mediu de energie în timpul funcţionării este unul rezonabil. Așa cum a subliniat și Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, laserele de la Măgurele vor reuși să producă o energie de 10 ori mai mare decât cele mai puternice lasere existente în acest moment în întreaga lume, la Rutherford Appleton Laboratory în Marea Britanie, University of Texas sau Lawrence Livermore National Laboratory  în SUA.
Ceea ce indică în fond acest date tehnice este importanța extraordinară pe care acest proiect o are pentru statul român, prin construcția celui mai mare laser din lume la Măgurele, România se poziționează pe harta celor mai importante investiții în cercetare și inovare”, a declarat deputatul Drăghici.
„Cercetarea ştiinţifică și inovarea îmbogățesc cunoașterea, generând dezvoltare tehnologică și ulterior creștere economică și bunăstare socială. Din nefericire, până în acest moment, acest domeniu nu a fost tratat ca o prioritate în România, deşi reprezintă o sursă importantă pentru evoluţia oricărui stat. Dezvoltarea acestui proiect în timpul Guvernării USL reprezintă o realizare cu implicaţii majore, iar cercetările care se vor desfăşura în ţara noastră vor avea impact atât în domeniul sănătăţii, vizând medicina nucleară, securitatea şi prevenirea terorismului, fizica şi ingineria laserelor de mare putere, ecologia şi protecţia mediului  precum şi ştiinţa şi ingineria materialelor.
Laserul construit în apropierea Bucureștiului deschide şansa României de a deveni un reper de viziune şi în acelaşi timp un pol de atracţie pentru cercetători. Amplasarea acestui laser la Măgurele, va avea un efect spectaculos în ceea ce priveşte dezvoltarea întregii zone. Astfel, sunt sigur că această zonă va beneficia de investiţii şi de o creştere spectaculoasă a locurilor de muncă. Am încredere că dezvoltarea unor proiecte de o astfel de anvergură în România nu se va opri aici”, a mai spus parlamentarul argeşean.. 
Mircea Drăghici crede că „stimularea investiţiilor private în domeniul cercetării-inovării în scopul creșterii ponderii produselor și serviciilor inovative în economia României, pentru asigurarea competitivității și stimulării productivității reprezintă unul dintre obiectivele cheie ale programului de guvernare 2013-2016 ale Guvernului Ponta și acest proiect ambițios de construcție a celui mai puternic laser din lume consolidează această direcție de acțiune”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email