Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat la Simpozionul URMUZ 140-100

Simpozionul URMUZ 140-100 a avut loc în perioada 17 – 19 martie la Curtea de Argeș, iar la deschiderea de vineri au participat  ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, primarul municipiului, Constantin Panțurescu, președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și mulți alții oameni de cultură din țară și nu numai. Organizatorii evenimentului au fost  Consiliul Județean, Primăria Curtea de Argeș, Centrul Cultural „George Topîrceanu”,  și, nu în ultimul rând, de Asociația Culturală și de Revista Curtea de la Argeș, ambele conduse de academicianul Gheorghe Păun – dar și  cu sprijinul substanțial al altor instituții culturale centrale – Academia Română, prin  Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Muzeul Literaturii Române.

”Sufletul” evenimentului, așa cum l-au numit vorbitorii, a fost academicianul Gheorghe Păun, care a fost și gazda manifestărilor.

La deschiderea de vineri, care a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Curtea de Argeș, primarul Panțurescu le-a urat bun venit oaspeților și i-a invitat să mai treacă prin oraș și peste câteva luni, când amplele lucrări de reabilitare și renovare a infrastructurii vor fi gata. ”Ne bucurăm că sunteți aici și vă sugerez să vizitați orașul, în primul rând cele două monumente – Biserica Domnească și Mănăstirea Meșterului Manole. Vă așteptăm să veniți la noi în oraș peste câteva luni și o să vedeți cum arată orașul atunci, după ce vom termina lucrările”, a spus primarul Constantin Panțurescu”.

”Îi mulțumesc dlui. ministru Romașcanu pentru că a participat la Simpozion, dlui. academician Aurel Pop și tuturor iubitorilor de cultură prezenți în țară. În ultimele luni dl. academician Gheorghe Păun a reușit să ”viruseze” Consiliul Județean cu ceea ce înseamnă în viziunea domniei sale Urmuz”, a spus președintele CJ, Ion Mînzînă.

”Cred că Urmuz, de acolo de unde e, se miră mai mult decât oricine de ceea ce a putut să se întâmple”

”Sunt bucuros, onorat, e de domeniul miracolului, cred că Urmuz, de acolo de unde e, se miră mai mult decât oricine de ceea ce a putut să se întâmple. Opera lui este atât de mică, dacă vorbim de întindere, dar atât de profundă și atât de transformatoare pentru literatură încât, iată, astăzi avem discuții, congrese, urmuzologi, e excepțional ce se întâmplă, și e important să fi avut primul, poate, suprarealist din literatura europeană”, a spus ministrul Lucian Romașcanu.

Simpozionul a continuat vineri și sâmbătă cu discuții și conferințe, iar sâmbătă seara la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” a avut loc prezentarea piesei ”Urmuz” de Valeriu Butulescu, în interpretarea Teatrului „Al. Davila” din Piteşti. Duminică, tot la la Centrul de Cultură şi Arte, sunt programate mai multe evenimente – Expoziţia „Urmuz văzut de graficienii lumii”, prezentare de cărţi, muzică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email