Ministrul Agriculturii, în vizită de lucru la Curtea de Argeş

Ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost la Curtea de Argeş, unde a participat la o conferinţă ce a avut ca temă „Măsurile pentru maximizarea impactului finanţărilor europene la nivelul Strategiilor de Dezvoltare Locală”. La întâlnirea cu ministrul Daniel Constantin au participat primarul Nicolae Diaconu, Carmen Boteanu, director general adjunct Autoritatea de Management a PNDR, Liviu Gabriel Muşat, director general ADR Sud Muntenia, Alexandru Potor, preşedinte FNGAL (Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală), numeroşi oameni de afaceri, reprezentanţi ai GAL-urilor din judeţul Argeş, dar şi primari din mai multe localităţi argeşene.
Potrivit organizatorilor, scopul întâlnirii a fost acela de a stimula dezbaterile între reprezentanţi ai potenţialilor beneficiari de fonduri europene pentru perioada 2014-2020, instituţii implicate în gestionarea diferitelor programe, decidenţi administrativi la nivel central şi local pentru identificarea variantelor optime de coordonare a intervenţiilor de finanţare. „Aceste întâlniri reprezintă prima iniţiativă de a aduce la aceeaşi masă autorităţile locale, dar şi pe beneficiarii din mediul privat. Trebuie să ne mobilizăm cu toţii, pentru că avem la dispoziţie, pentru perioada 2014 – 2020, fonduri importante de la Uniunea Europeană. În judeţul Argeş avem 6 GAL-uri, dintre care doar trei merg mai bine, asta pentru că multe au fost constituite mai târziu. Acestea au atras fonduri în valoare de 9 milioane de euro, ceea ce reprezintă o pondere de 64,5%, faţă de 108%, atât cât s-a accesat la nivel naţional. Din cele 9 milioane de euro, s-au făcut plăţi în valoare de doar 523.000 de euro. Trebuie să obţinem mai mult în următoarea perioada, şi pentru a îndeplini acest lucru au fost simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene”, a declarat Daniel Constantin.
Din toamnă, începe treaba!
„În zilele următoare, România va transmite către Bruxelles, în mod oficial, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Există o recomandare a Comisiei Europene, cel puţin în cazul României, ca undeva în primele zile din luna iulie să fie transmis în mod oficial. Noi, de mai bine de două luni de zile, l-am transmis în mod informal, programul este, cred, până în momentul de faţă, considerat fezabil de către Comisia Europeană. Deja am început să atragem banii din perspectiva 2014-2020. În 20 mai am lansat prima măsură.
Toate măsurile pe care noi le-am prezentat, în număr de 14, vor începe în toamna acestui an. Dacă la 1 iulie, să spunem, vom transmite PNDR-ul în mod oficial Comisiei Europene, eu cred ca până în luna septembrie să fie agreat iar după aceea să putem să începem deschiderea de primiri de proiecte pe toate măsurile”, a mai spus ministrul Agriculturii. La finalul întâlnirii a răspuns la o serie de întrebări venite de la cei prezenţi în sală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email