Ministerul Culturii s-a sesizat după 10 ani că la Mănăstire sunt termopane

Onorata instituţie nu a aflat că la Biserica Olari, tot monument istoric, sunt nu doar geamuri cu tâmplărie PVC, ci şi aer condiţionat

 

 

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș, pentru a constata dacă se impun sau nu sancțiuni, după ce la Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeș au fost montate ferestre din tâmplărie PVC, se arată într-un comunicat de presă.

Conform acestuia, Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, face parte din ansamblul Mănăstirii Argeșului, avînd cod LMI AG-II-m-A-13628.01, din anul 2005, lăcașul fiind inclus în Programul Național de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curățare a zidurilor exterioare și de refacere a frescei.

„În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la ușa de acces și la ferestrele din pronaos, protecții de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecțiile dublează geamurile originale și ușa metalică de acces împotriva prafului și intemperiilor. Montarea acestor protecții s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii și Identității Naționale. În urma repetatelor inspecții la monument, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a constatat că protecțiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul”, precizează comunicatul.

„Ministerul Culturii va verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș”

Potrivit MCIN, Direcția județeană pentru Cultură Argeș a notificat Episcopia Argeșului și Muscelului în această privință, punându-i-se în vedere ca, la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară, protecțiile să fie demontate.

„Lucrările de restaurare se încheie în această toamnă. Ministerul Culturii și Identității Naționale va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni”, mai precizează sursa citată.

Scandalul termopanelor de la Mănăstire a pornit de la posibilitatea ca monumentul să intre pe lista UNESCO. Dacă are termopane, nu intră.

Problema este că tâmplăria PVC a fost montată de acum 10 ani, iar onoratul Minister al Culturii a aflat abia acum.

O problemă la fel de mare, pe care presa locală a semnalat-o tot de zece ani, este că şi la Biserica Olari s-au montat termopane şi chiar aparate de aer condiţionat, iar Biserica Olari este şi ea monument istoric. „Cand am montat aerul condiționat ne-am gândit la credincioși și la noi, preoții. E lume multă și noi suntem înveșmântați în hainele noastre, preoțești, și e foarte cald. Acum e parcă un pic mai bine”, ne mărturisea părintele Marinescu, preotul paroh la acea vreme. Poate şi Biserica Olari are şanse să fie inclusă în patrimoniul UNESCO, şi poate că Ministerul va afla acum că aici s-a intervenit şi mai cu spor, dovadă fiind nu doar termopanele ci şi aparatele de aer condiţionat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email