Mii de pelerini au venit să se închine la moaştele Sfintei Filofteia

La Mănăstirea Curtea de Argeş, vineri, de Izvorul Tămăduirii, mii de pelerini din toate colţurile ţării au venit să se închine la moaştele Sfintei Filofteia, să participe la slujba oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului şi să ia apă sfinţită. Creştinii s-au adunat încă de joi dup-amiază în curtea lăcaşului, atunci când micul sicriu cu Moaştele Sfintei Filofteia a fost scos din paraclisul Palatului Episcopal şi adus într-un foişor, în faţa Mănăstirii. În scurt timp câteva sute de persoane s-au aşezat la coadă pentru a atinge moaştele sfinte şi pentru a se mirui. „Sunt din Curtea de Argeş şi am venit să mă închin la moaştele sfintei Filofteia pentru sănătate că sunt cam bolnavă. Am venit acum că nu este aşa mare aglomeraţie”, spunea o femeie care aştepta la coadă.
Credincioşi din toate colţurile ţării la Curtea de Argeş
Vineri, încă de la primele ore ale zilei, zona din apropierea Mănăstirii a început să se aglomereze, iar locurile de parcare au devenit insuficiente pentru sutele de maşini care au intrat în municipiul nostru. De asemenea, traficul pe străzile centrale s-a desfăşurat cu dificultate. O coadă impresionantă de pelerini s-a format în curtea Mănăstirii. Oamenii aşteptau să le vină rândul pentru a se închina la sfintele moaşte. „Am venit azi-noapte din Bucureşti pentru a fi de dimineaţă aici. Am încercat să scăpăm puţin de aglomeraţie. Am fost şi în alţi ani la Curtea de Argeş de Izvorul Tămădurii şi ne-a plăcut. Ne rugăm şi noi pentru sănătate şi să fim feriţi de rele”, spune Constanţa Dumitru. Alţi pelerini au venit încă de joi seara şi au înnoptat în municipiul nostru. „Am vrut neapărat să fiu prezent la slujbă de dimineaţă şi am venit joi. Ca tot omul, mă rog şi la Dumnezeu pentru mai bine. Nu vedeţi ce vremuri grele sunt acum …Nu am stat mult la coadă, că am fost printre primii. Am dat şi eu un acatist şi am mai adus şi de la alţi prieteni care nu au putut să vină”, spune Ioana Stancu, din Bacău.
Comercianţii de suveniruri au profitat de numărul mare de pelerini
Credincioşii au atins de Sfintele Moaşte bijuterii sau haine pentru a le sfinţi şi pentru a le aduce noroc, dar au umplut şi câteva bidoane cu agheasmă. „Aşa e bine, mamă, să faci. O să fi ferit de rele şi de boli. Apa sfinţită se bea dimineaţa pe nemâncate pentru a fi sănătoşi. Aşa este obiceiul”, spune o bătrână, care atinge de micul sicriu un batic.
În apropierea Mănăstirii foarte mulţi comercianţi şi-au întins vineri tarabele. Oamenii vindeau flori ornamentale, miere, ţuică, fructe sau obiecte confecţionate din lemn. „Sunt de la Corbi şi am venit să vând linguri de lemn, castroane şi tocătoare. Am vândut multe din ele. A fost multă lume pentru că a fost şi sărbătoare mare. Cel mai bine s-au vândut lingurile de lemn la 3 lei bucata şi castroanele. De fiecare dată la marile sărbători vin la Curtea de Argeş să mai câştig şi eu un ban”, spune Nelu Popescu. Din peisaj nu puteau lipsi nici cerşetorii, care au venit din toate comunele apropiate municipiului, pentru că, spun ei, „la sărbătoare mai dă lumea de pomană”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email