Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Filofteia

Legenda unei fetiţe, devenită martir la doar 12 ani, stârneşte în fiecare an o emoţie uriaşă în rândul credincioşilor, chiar şi la sute de ani distanţă de nefericitul eveniment. Sfânta Muceniţă Filofteia, căci despre ea e vorba, a fost pomenită luni la Curtea de Argeş de câteva mii de oameni care au venit din toate colţurile ţării

Mii de credincioși s-au închinat luni la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș, prăznuită în fiecare an la data de 7 decembrie. Credincioşii s-au înghesuit la moaşte, iar unii dintre ei au renunţat să mai treacă prin faţa raclei cu moaştele sfântuliţei.

Cei mai mulţi credincioşi, veniți din alte zone ale țării, au așteptat însă la rând ore întregi pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Filofteia depusă în fața Catedralei Arhiepiscopale, după care au luat apă sfințită din butoaiele așezate în curtea mănăstirii.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului.

În parcul Mănăstirii au stat şi paramedicii de la SMURD, pregătiţi să intervină dacă ar fi fost cazul. De asemenea, jandarmii au supravegheat coada, astfel încât nu a avut loc niciun incident.

Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în orașul Târnovo. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.

Moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeș, pomenită la 7 decembrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email