Mii de credincioși au participat la slujba de la Mănăstire. Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab și-a prăznuit hramul

Foto: Cristian Gheorghe/arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Neagoe Basarab, și-a sărbătorit astăzi hramul. Mii de pelerini au participat la acest eveniment important pentru Eparhia Argeșului și Muscelului. Străzile orașului s-au umplut de miercuri seară, ca și parcul din jurul Mănăstirii, credincioși din toată țara venind la Curtea de Argeș de Sf. Maria.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoti si diaconi, pe esplanada din fața vechii Catedrale Arhiepiscopale. Pelerinii s-au bucurat anul acesta de prezența unei icoane a Maicii Domnului care a fost realizată la mănăstirea athonită Vatoped. Aceasta a fost făcută special pentru Eparhia Argeșului și Muscelului, fiind o copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia (Mângâietoarea), transmite Arhiepiscopia.

”Piatra de temelie la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sfântul Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517. În data de 15 august, în urmă cu 506 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi. Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuţia importantă a zugravului Dobromir.

În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a dobândit statutul de reşedinţă episcopală, aici luând fiinţă Episcopia Argeşului.

Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcaşului.

În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, informează sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email