Microplastic descoperit în râul Argeș, la Vidraru

Cele mai importante ape dulci din România sunt poluate cu microplastic  – este principala concluzie a primului raport național privind prezența microplasticului în apele dulci din România, lansat pe 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, de Asociația Act for Tomorrow și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Act for Tomorrow.

Raportul Cartografierea Microplasticului în Apele din România” a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiza calitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul României.

Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentrațiilor de microplastic și elaborarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea poluării cu microplastic a apelor din România, o importantă problemă de mediu. Analiza probelor de apă a fost realizată de către specialiști în domeniu, în laboratoarele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR).

La nivelul județului Argeș, au fost colectate probe de apă zona Barajului Vidraru, iar rezultatele analizelor realizate de cercetători indică prezența particulelor de microplastic în probele studiate. Aceste rezultate sunt cu adevărat îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât Barajul Vidraru reprezintă un obiectiv de importanță strategică pentru sistemul energetic românesc și sectorul turistic. Mai mult, microplasticul a fost identificat și în probelor din râul Argeș, prelevate din apropierea orașului Oltenița, la vărsarea râului în Dunăre.

Probele au fost colectate din următoarele râuri și lacuri: Argeș – Vidraru și Oltenița; Bistrița Aval – jud. Neamț; Dâmbovița – București și Joița; Dunăre – Orșova, Turnu-Măgurele și Galați; Ialomița, jud. Ialomița; Mureș – Hațeg; Olt – Călimănești și Islaz; Prut – județul Iași; Siret Galați; Someșul Mare – Bistrița; Someșul Mic – Cluj; Prut; Parcul Natural Văcărești Văcărești – Izvor și Lac; Lacul Snagov; Lacul Bâtca Doamnei – Piatra Neamț; Lacul Razim – Constanța.

Totodată, în cadrul raportului este elaborat pentru prima dată un set de recomandări specifice pentru abordarea acestei probleme în România, care constituie un punct de plecare în dezvoltarea de politici publice care vizează limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum și în dezvoltarea unei strategii naționale privind protejarea apelor.

Cu acest prilej a fost lansată pentru prima dată în România o dezbatere pe tema microplasticului din apele României, care a adus la aceeași masă reprezentanți ai celor mai importante instituții de la nivel național cu rol decizional în domeniul protejării apelor și al mediului. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mona Nicolici și i-a avut ca invitați pe Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, pe Secretarul Comisiei de Mediu din Camera Deputaților – Bogdan Bola, László BORBÉLY, Consilier de stat – coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu – Octavian Berceanu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email