Micii producători din pieţe, pe cale de dispariţie

În pieţele din municipiu vin în fiecare zi argeşeni din comunele arondate, care vând produse din producţia proprie. Oamenii pleacă dimineaţa cu microbuzul şi cu sacoşele pline de marfă la piaţă, unde speră ei să câştige ceva bani. Pe tarabele acestora găseşti lapte la bidon de plastic, brânză, ţuica sau vin de casă, cartofi, fasole, ardei, ceapă, mălai, miez de nucă sau busuioc. Aceştia nu câştigă foarte mult, dar continuă să vină la piaţă pentru că, spun ei, „fiecare bănuţ e binevenit”.
Nea Gheorghe vine de la Corbeni pentru a vinde în piaţă brânză proaspătă de vacă, caş afumat sau brânză de burduf. Omul spune că în acest an vânzarea merge foarte prost. „Tată, eu am şase vaci acasă şi cu asta mă ocup. Vând şi eu brânză, lapte proaspăt, să câştig şi eu un ban. În ultima vreme nu am mai venit, că nu mai am cui să vând. De foarte mult timp vând brânză, dar să meargă vânzarea aşa prost nu mi s-a întâmplat. Credeţi-mă că înainte coboram din maşină la Făgăraş şi vindeam brânza pe loc. Veneau oamenii şi cumpărau, pentru că aveau bani şi munceau în fabrici. Înainte mai aveam clienţi care luau doar de la mine pentru că le dădeam marfă bună. Acum nu mai vin pentru că nu au bani”, spune bătrânul.

„Ce câştig, dacă vând o grămadă de pere cu 3 lei şi o pungă de mălai cu 2 lei jumătate”

La o altă tarabă, un alt comerciant are la vânzare ardei iuţi, cartofi, busuioc şi pere. Acesta spune că pur şi simplu nu mai are cui să vândă. „Eu nu lucrez, şi vin aici la piaţă să câştig un ban. E foarte greu. Uitaţi-vă că nu mai sunt clienţi. Toată lumea fuge din ţară şi munceşte la străini pe bani buni. Aici în oraş nu ai ce face. Eu am aproape 60 de ani şi ştiu că nu mă mai angajează nimeni, dar nici pe ăştia tineri văd că nu îi bagă nimeni în seamă. Nu câştig mare lucru, dacă vând o grămadă de pere cu 3 lei şi o pungă de mălai cu 2 lei jumate pe zi”, spune supărat bărbatul.
Mici producători vând litrul de ţuică cu 10 lei, un litru de vin cu 4 lei, bidonul de lapte de 2,5 litri cu 6 lei, iar miezul de nucă cu 10 lei 200 de grame. Tanti Maria vine şi ea la piaţă unde vinde brânză, gogoşari şi dovlecei. Bătrâna munceşte toată vara pentru a avea ce să vândă la piaţă. „Cât e ziua de mare lucrez. Noi la ţară cu asta ne ocupăm. Uite acum vine iarna şi trebuie să cumpăr lemne, să am, dar nu ştiu de unde o să fac rost de bani. Azi că e sărbătoare, sper să meargă mai bine, că vin mai mulţi clienţi. De vânzare ce să mai zic, merge foarte prost. Nici nu-mi convine să mai vin, dar nu am ce să fac. Pensia e mică şi banii nu-mi ajung”, spune femeia.

„Toată lumea fuge la magazinele alea mari, că acolo e mai ieftin”

Micii producătorii spun că acum oamenii preferă să meargă la supermarketuri pentru a-şi face cumpă­răturile. „Toată lumea fuge la magazinele alea mari că acolo e mai ieftin. Înainte mai aveam şi noi ceva clienţi, însă acum omul se duce la sfârşit de săptămână la supermarket şi cumpără tot ce are nevoi. Prin piaţă nu mai trece nimeni”, spune un alt comerciant. Foarte puţini argeşeni au mai rămas clienţi fideli ai acestor producători, pentru care vin în pieţele municipiului. „Am o femeie aici care-mi aduce brânză proaspătă şi lapte pentru copil. Eu cumpăr de la ea pentru că este bun şi sănătos şi nu am avut probleme niciodată. Nu prea mai au săracii clienţi”, spune Mihaela Georgescu, din municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email