Meseriaşii ajunşi patroni în fotbalul românesc (2)


Majoritatea patronilor din Liga I au avut în tinereţe diferite meserii. De la cioban la zidar, de la mecanic auto la securist, de la tinichigiu la activist de partid sau ospătar. Acum miliardari, oamenii sunt mari patroni în fotbal.

Adrian Mititelu – Universitatea Craiova. Ospătarul mai are şi acum bătături la mâini de la căratul navetelor de bere!

Băiat sărac, Adrian Mititelu a plecat de la coada vacii, din sătucul Boouveni, şi s-a angajat ajutor de ospătar. S-a aciuat pe lângă galeria Universităţii Craiova, şi, pe când căra navete cu bere la cârciumile unde lucra, şi prune cu o amărâtă de Dacie, a ajuns şef de galerie. S-a îmbogăţit după 1990 când, numai el ştie cum, a pus mâna pe mai multe zeci de hectare de pământ de-a lungul Drumului European 70 în zona de vest a Craiovei. Duşman declarat al lui Mititelu, antrenorul Sorin Cârţu îi aminteşte mereu că „şi acum mai ai bătături la mâini de câte navete de bere ai cărat, iar acum te dai mare patron”. Mititelu de Craiova are o avere estimată la 50 de milioane de euro.
Puţină lume ştie că fostul ospătar craiovean a fost principalul pion în declanşarea scandalului „Mită pentru arbitrii”, cu patronul Cornel Penescu în rolul principal. Trist este că Mititelu de Craiova a uitat de binele pe care i l-a făcut Cornel Penescu atunci când Universitatea retrogradase în liga a doua. Atunci Mititelu luase echipa de la Dinel Staicu, dar nu avea bani să o susţină. Penescu a cumpărat un teren de la Mititelu pentru a-şi construi un supermarket, plătindu-i suma de 2.700.000 de euro, bani cu care oltenii au putut reveni în prima ligă.

Arpad Paszkany – CFR Cluj. A abandonat facultatea

A fost trei ani student la Facultatea de Construcţii, dar a abandonat studiile şi a plecat în Germania la tatăl său pentru a intra în afaceri. A comercializat piese auto şi parfumuri, dar marea lovitură financiară a dat-o cu afaceri imobiliare. Căsătorit cu o adolescentă care abia şi-a serbat majoratul, Paszkany are o avere estimată la 60 milioane de euro.

Ioan Niculaie – F.C. Braşov. Maistrul

Actualul patron al echipei din Braşov aveam ca maistru, salariu de 3.600 lei şi locuia cu chirie. După Revoluţie şi-a făcut firma lui de construcţii cu 5 angajaţi. După numai câţiva ani a devenit patronul firmei „Prescon” a cărei activitate era bazată pe producţia de materiale de construcţie şi pe construcţii civile şi industriale. Are o adevărată colecţie de maşini şi motociclete „ultimul răcnet” care valorează milioane de euro. Actuala lui avere este estimată la peste 60 de milioane de euro.

Ioan Nicolae – Astra Ploieşti. Un adevărat securist

Oficial, înainte de ’89, Ioan Nicolae a fost agent comercial de import-export în America de Sud, adică, neoficial, securist. După 1990 a avut o ascensiune pe cât de fulminantă, pe atât de controversată. Marele scandal al privatizării Societăţii Naţionale de Tutun este binecunoscut. Deţine pachetul majoritar de la Interagro SA, companie privată cu capital mixt româno-britanic, cu activităţi diverse în agricultură, viticultură, îngrăşăminte chimice, imobiliare, turism şi sport. Este considerat stăpânul Teleormanului unde a acaparat peste 50.000 de hectare agricole. Practic, oraşul Zimnicea este al lui; acolo şi-a construit un ranch pe 8.000 de metri pătraţi cu ieşire la Dunăre. A cumpărat rafinăria Astra şi a devenit patronul echipei de fotbal promovată în Liga I. Considerat dinamovist pur sânge, Ioan Nicolae are o avere ce depăşeşte 600 de miloane de euro.
În ziarul nostru de mâine vom prezenta poveştile patronilor de la F.C. Argeş, Cornel Penescu, şi
F.C. Internaţional Curtea de Argeş, Benone Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email