Majoritatea patronilor din Liga I au avut în tinereţe diferite meserii. De la cioban la zidar, de la mecanic auto la securist, de la tinichigiu la activist de partid sau ospătar. Acum miliardari, oamenii sunt mari patroni în fotbal.
Gigi Becali – Steaua. Ciobanul ajuns europarlamentar
Latifundiarul din Pipera a fost ciobănaş cu multe, foarte multe oi. Şi acum mai mulge oile, fiind una din marile sale plăceri. A fost angajat ca lăcătuş-mecanic la ICCE Băneasa, în vremea comunismului. S-a îmbogăţit prin afaceri imobiliare şi de comerţ, imediat după Revoluţie. Gigi Becali este acum şi europarlamentar cu salariu de 7750 de euro pe lună. Înainte de izbucnirea crizei economice avea o avere estimată la 400.000.000 de euro.
Cristi Borcea – Dinamo. Cât mai costă o butelie?
Practic, „Borcică” zis „Şachira”, dar şi „Butelie”, nu este patron, ci doar investiror şi preşedinte de club. Cristi Borcea a fost vânzător de butelii, şi după revoluţie a făcut miliarde cu umplutul şi vânzarea lor. De vreo 5-6 ani se tot pregăteşte pentru Champions League, dar nu a ajuns niciodată acolo cu Dinamo ca preşedinte.
Vasile Turcu – Dinamo. „Nea Mistrie” – zidarul
Nici „Nea Mistrie”, cum i se mai spune lui Vasile Turcu, nu-i patron la Dinamo, ci investitor. Nae Vasile a fost zidar, apoi şef de echipă, maistru, şi după Revoluţie şi-a făcut firma lui de construcţii devenind miliardar. A plecat de la Dinamo supărat că echipa a terminat doar pe locul trei. „Încă odată, m-ai înţeles?”, sunt cuvintele pe care „Piticul” le repetă tâmp atunci când vorbeşte…
George Copos – Rapid. UTC-istul „Savarină” şi „Zgârcitul”
Activist de partid, secretar UTC, George Copos a intrat în 1990 în afaceri de … cofetar. A făcut marea lui avere cu electronicele „Samsung”, lanţul de firme Ana IMEP, iar acum deţine şi 7 hoteluri. A preluat Rapidul în anul 1993, după care a câştigat două titluri de campion şi Cupa României. I se spune „Savarină” sau „Zgârcitul”. Are o avere de peste 300.000.000 de euro, şi tot vaită că nu mai are bani să ţină echipa. Este poate singurul patron care a câştigat din fotbal.
Adrian Porumboiu – Vaslui. Arbitrul ajuns agricultor
Este de profesie economist. A jucat fotbal la juniorii şi tineretul Argeşului, iar în perioada 1976 – 1997 a fost arbitru. După 1999 s-a dedicat afacerilor în agricultură, dar a şi creat echipa de fotbal care acum joacă în Europa League. În timpul campionatului trecut, patronul echipei din Vaslui a făcut un pariu cu fiul său: dacă F.C. Vaslui nu prindea o Cupă europeană, se retrăgea din fotbal. În iarnă a făcut cele mai scumpe achiziţii din Liga I, cheltuind 5,5 milioane de euro. Nea Adi are o avere estimată la peste 280.000.000 de euro.
Marian Iancu – Timişoara. Mecanic la Service
Născut şi crescut în Giuleşti, Marian Iancu a fost mecanic auto într-un Service din Bucureşti. Pentru că era bun meseriaş, câştiga într-o zi cât alţii într-o lună. A intrat în afaceri de anvergură şi are un proces pentru că ar fi păcălit statul cu 2.700 de miliarde lei vechi!!! Ajuns patron la Poli Timişoara, echipă care între timp şi-a pierdut şi numele, Marian Iancu schimbă antrenorii ca pe cămăşi, iar acum echipa va juca în preliminariile Champions League. Oficial, are o avere de 50 de milioane de euro, dar se pare că aceasta este cu mult mai mare.
Dumitru Bucşaru – Unirea Urziceni. Muncitor în atelier
Legături cu fotbalul n-a prea avut, până ce a devenit patron la Unirea Urziceni. Acum este patronul echipei campioane şi are marele merit că nu s-a băgat la echipă, aşa cum fac alţi patroni la echipele lor. A fost simplu muncitor, meseriaş la un atelier de schele metalice din Urziceni. A făcut afaceri cu statul, după care a cumpărat CAP-ul din localitate. Are o avere estimată la 150.000.000 de euro, dar asta nu-l fereşte să se împrumute la Gigi Becali cu milioane de euro…
Va urma în ziarul de mâine.