MESERIAŞII (3)


După ce v-am prezentat până acum patronii din prima ligă a fotbalului românesc, pe Gigi Becali, Cristi Borcea, Vasile Turcu, Georgr Copos, Adrian Porumboiu, Marian Iancu, Dumitru Bucşaru, Adrian Mititelu, Arpad Paszkany, Ioan Nicolaie (Astra) şi Ioan Nicolae (Braşov), mai sunt de prezentat Jean Pădureanu, Marian Condescu, Gheorghe Ştefan, precum şi cei din fotbalul argeşean, Cornel Penescu şi Benone Lazăr, de la F.C. Argeş şi respectiv F.C. Internaţional Curtea de Argeş.

Jean Pădureanu – Gloria Bistriţa. „Lordul” ajuns băşinos…

Practic, lui „Tata Jean” nu i se spune patron, dar, de fapt, patron este la Gloria Bistriţa. De vreo 20 de ani menţine echipa în liga I. Este unul din inventatorii „Cooperativei”. „Tata Jean” este respectat şi ascultat de majoritatea oamenilor de fotbal din România. A făcut mişmaşuri şi cu transferuri, motiv pentru care este cercetat de DNA. „Bătrânul” fotbalului românesc locuieşte tot într-un apartament cu două camere ca în urmă cu 35 de ani. Oficial, „Lordul” nu are avere de milioane de euro. „Din <Lordul> fotbalului românesc, ai ajuns băşinosul fotbalului”, i-a zis Giovani Becali când s-au certat săptămâna trecută.

Marian Condescu – Pandurii Tg. Jiu. Prietenul „Naşului”

Nici Condescu nu este oficial patron, ci preşedinte la Clubul Pandurii Tg. Jiu. Lider de sindicat, Condescu este un adevărat conducător de tip mafiot, vaşnic susţinător al Naşului Mircea Sandu pe care l-a ajutat să câştige ultimele alegeri la şefia FRF. Mircea Sandu i-a întors un mic serviciu lui Condescu, prin organizarea finalei Cupei României pe stadionul de la Tg. Jiu.

Gheorghe Ştefan – Ceahlăul Piara Neamţ. Pinalty a primit penaltyuri cu nemiluita

I se spune „Pinalty”, şi se mândreşte cu asta. A luat Ceahlăul din „B” şi ani de zile l-a ţinut în prima divizie prin aranjamente cooperatiste. Ajuns primar la Piatra Neamţ, nea Pinalty tot se ocupă de echipa de fotbal ca un patron, dar o face mai cu perdea. Pentru că funcţia de primar i-a permis, a construit la Piatra Neamţ un stadion european unde a jucat şi echipa naţională. I-a plimbat pe şefii federaţiei Române de Fotbal cu caleaşca prin oraş pentru a se făli ce prieteni are. Acum, Ceahlăul a revenit în Liga I având în arbitrii cei mai buni susţinători. În primele 10 etape din campionat, Ceahlăul a primit 8 penaltyuri!!!

Benone Lazăr – F.C. Internaţional Curtea de Argeş. Ambiţiile unui manager

Copil sărac, în vacanţa de vară muncea la strânsul fructelor sălbatice, iar cu banii câştigaţi şi-a cumpărat o bicicletă. Nu se sfieşte să recunoască faptul că are numai 10 clase şi o profesională. A plecat în armată pentru a-şi lua carnet de conducere, iar după revoluţie a devenit specialist în maşini. După ce a început afacerile cu comerţul cu fructe, apoi aducea maşini vechi din Ungaria pe cere la repara şi revindea. În primul an profitabil din punct de vedere financiar, când a câştigat 850.000 de mărci, s-a decis să cumpere camioane pentru transport de mărfuri. Acum are peste 400 de TIR-uri care străbat întreaga Europă în lung şi-n lat. Se pricepe la fotbal precum cel mai tare manager din Liga I. Benone Lazăr a intrat în fotbal pentru copii lui, Ionuţ şi Cătălin. După juniorat, Ionuţ a mai jucat puţin după care s-a lăsat, iar Cătălin a continuat fiind unul din jucătorii de bază ai Interului. În urmă cu doi ani, când Dacia a promovat în Liga I, Benone Lazăr a fost aproape de echipă şi a ajutat-o să promoveze. „Am făcut peste 30.000 de kilometri şi am <muncit> ca Dacia să promoveze, după care a venit Gigi Neţoiu şi s-a lăudat că Dacia a promovat datorită lui”, spunea patronul Interului. Apoi şi-a făcut din nou echipă pe care a promovat-o din C în B, şi imediat în prima Ligă. Ajuns la 49 de ani, are o avere estimată la peste 60 de milioane de euro. 

Cornel Penescu – F.C. Argeş. De la zero la 350 de milioane de euro, via Colibaşi

În august, patronul Cornel Penescu împlineşte 42 de ani. Aniversarea îl va prinde la penetenciarul Coilbaşi într-o cameră de carantină, aşteptând să fie judecat corect de magistraţi. Imediat după Revoluţie a abandonat facultatea de Drept unde era student, şi s-a apucat de afaceri împreună cu fratele său Ilie. Vindeau suc, dulciuri şi ţigări. „În prima zi, mai mult am consumat noi decât am vândut; am băut vreo 10 sucuri…”, spunea Cornel Penescu. Apoi, încet-încet, afacerile au prosperat şi le-au extins permanent. A creat grupul de firme PIC şi acum are peste 4.000 de angajaţi.
A intrat în fotbal pentru publicitate
A intrat în fotbal pentru publicitate, nu pentru că ar iubi acest sport. Nu cunoştea fenomenul, şi în primul an a băgat vreo 5-6 milioane de euro, dar echipa a retrogradat în liga a doua. Anul următor Argeşul lui Penescu a promovat în Liga I cu un punctaj record, şi cu 6 etape înainte de finalul campionatului. Fără transferuri spectaculoase şi multe, F.C. Argeş a fost revelaţia turului de campionat acumulând 27 de puncte. Începutul de retur a fost unul ezitant şi a culminat cu arestarea lui Cornel Penescu acuzat că ar fi dat mită la arbitrii. Adevărul este că procurorii DNA au folosit fotbalul doar ca pretext pentru a-l aresta şi a intra apoi în baza lui de date, în calculatoare, ţinta fiind pe probleme economice la firma PIC. Din acest motiv, cele 5 cereri de eliberare sub control judiciar au fost sistematic respinse de magistraţi. La ora actuală, Cornel Penescu are o avere de peste 350 de milioane de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email