Mere multe, puţini cumpărători

Ion Buzoiu are 67 de ani şi multe fructe de cules de pe terenul său. „Anul acesta s-au făcut merele ca niciodată. Am adus acasă trei căruţe, şi mai am de cules încă pe atâtea. E rău că nu am cui să le dau, le fac rachiu şi mai ţin să mâncăm la iarnă. Nu am cui să le vând”.
Omul locuieşte în comuna Corbeni, iar cea mai mare parte a averii sale e constituită din cinci hectare de livezi de meri şi peri. Iarba o coseşte pentru cele trei vite pe care le are în bătătură, iar fructele le ţine, pentru că nu are cui să le dea. Munceşte de dimineaţa până seara împreună cu ţaţa Veta, soţia sa, dar bani nu are deloc. Doar animalele şi fructele. Vitele le taie el iar fructele le mănâncă ori le face ţuică.
Vecinul lui, Gheorghe Manea, de 70 de ani, e în aceeaşi situaţie. „Eu am şapte hectare cu pomi. Am făcut multe mere în toamna asta, cred că vreo lună o să tot culeg la ele. E greu, că trebuie să te urci în pom, să le iei cu mâna ca să nu se strice, să le aşezi în ladă. Atâta muncă şi până la urmă le bag la rachiu. A venit unul prin sat să le cumpere la en gros, cu cinci mii kilu’, dar nu le-am dat. E bătaie de joc cu banii ăştia. Se mai duce femeia mea cu ele la piaţă, la Bucureşti, dar e scump – plătim transportul, masa, cântarul, locul unde doarme, nu te alegi cu mare lucru şi mai şi stă acolo cine ştie cât”, se plânge bătrânul.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Argeş confirmă că în judeţ s-au făcut multe fructe anul acesta, dar posibilităţile de comercializare pe care le au producătorii agricoli argeşeni nu sunt prea multe. „În judeţul Argeş există o singură Asociaţie a producătorilor, cu personalitate juridică. Doar aceasta poate să încheie contracte cu firmele mari şi să vândă fructele”, ne-au spus sursele citate. Alte locuri în care ţăranii argeşeni ar putea să comercializeze merele ar fi piaţa de gros, inexistentă în Argeş.

Frica de viitor sub teama trecutului

Ion Buzoiu nu vrea să audă nici în ruptul capului de o eventuală asociere. „Nu vrem, dom’le, CAP. La noi nu a fost nici pe vremea ailaltă şi nu o să fie nici acum. Nu mă bag eu cu nimeni, nu mă asociez cu nimeni pe pământul meu. Nimeni nu îmi dictează ce să fac eu cu merele mele. De ce nu se face un centru de colectare, ceva, să le dăm la stat şi să ne dea bani pe ele, ce nu e nevoie de ele?!”, se întreabă ţăranul argeşean.
În satele din nordul judeţului Argeş nu au fost niciodată CAP-uri, dar poveştile legate de ce se întâmpla în aceste organizaţii circulă şi acum, iar bărbatul a auzit despre ele. „Păi ce, atunci munceai degeaba, şi uite, nici pensii nu iau. Nu erau stăpâni  pe pământul lor. Eu cât oi trăi nu fac asta. Copiii mei să facă ce vor după ce oi muri eu”. Chiar dacă nu are bani, omul preferă să facă orice cu fructele decât să se asocieze şi să le vândă, apoi, cu preţ bun.

Au rămas doar bătrânii

„Dacă nu sunt constituiţi în asociaţii de producători nu pot lua nici subvenţii şi nici nu pot să vândă, spre exemplu, hypermarketurilor”, ne-a spus Nicolae Cozmescu, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii. „Oamenii trebuie să înţeleagă că acesta este mersul lucrurilor şi că cine nu respectă asta, nu poate să facă nimic”.
Cei care au rămas să muncească pământul sunt, în general, oameni bătrâni, şi nu au încredere în nicio formă de asociere. Pentru ei, asociaţia este egală CAP-ului de pe vremuri, astfel încât nu intră sub nici un motiv în asociere, de teamă că vor fi „păcăliţi” şi cineva, nu ştiu ei exact cine, ar putea să le ia fructele sau chiar terenurile. Din acest motiv, merele merg în cea mai mare parte la ţuică, iar puţina cantitate care e vândută nu aduce cine ştie ce bani, pentru că şi cheltuielile sunt mari. De cele mai multe ori fructele sunt vândute la marginea şoselei, de către persoana care nu poate munci altfel în gospodărie. Bunica sau nepotul stau ore în şir cu un ochi la grămada de mere şi la stiva de sticle de ţuică de pe masă şi cu altul la maşinile care trec în viteză, sperând că măcar câteva vor opri să cumpere şi de la ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email