Protestele de miercuri ale angajaţilor Spitalului Curtea de Argeş precum şi faptul că 100.000 de argeşeni din nordul judeţului rămân fără îngrijire în cazurile urgente dacă anestezistul Spitalului pleacă, chiar şi temporar, nu au sensibilizat pe nimeni. Joi, prefectul de Argeş Radu Perianu a transmis că „printr-un ordin emis de către Departamentul pentru Situații de Urgență 4 medici ATI au fost detașați pentru 30 de zile la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Este vorba despre cei doi specialiști care vor veni de la Curtea de Argeș și Câmpulung, despre care am anunțat ieri. Și despre un medic primar ATI care vine de la Spitalul Penitenciar București Rahova și un medic rezident în anul V de la Spitalul Clinic de Urgență București.
Pentru medicii care vin din județul nostru, detașarea începe în data de 20 Ianuarie, iar pentru doctorii care vor veni din Capitală, de pe 24 Ianuarie.
Măsurile au fost luate pentru a asigura funcționarea corectă a Spitalului Județean de Urgență Pitești și pentru a evita închiderea secției ATI Covid Mioveni.
Țin să clarific că reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență Pitești au transmis că urgențele care au nevoie de internare în secție ATI sau de intervenții ce necesită medic de această spitalizare, vor fi primite la unitatea spitalicească indiferent că vin din zona Curtea de Argeș sau Câmpulung”.
Faţă de comunicarea iniţială a prefectului modificarea este că acum medicul anestezist de la Curtea de Argeş, singurul din Spital, este detaşat la Spitalul Judeţean, nu la secţia ATI a Spitalului Mioveni.
Vă reamintim că miercuri zeci de angajaţi au Spitalului Municipal au protestat împotriva deciziei ca anestezistul să fie detaşat, fără acordul său, pentru că astfel jumătate din Spital este blocat.
„Se reduce foarte mult activitatea dacă pleacă anestezistul. Partea de ginecologie se închide aproape complet, Chirurgia rămâne cu mica chirurgie, Urgenţa nu mai există. Ştiu că la Direcţia de Sănătate Publică nu s-a anunţat că o secţie a fost închisă. Spitalul e în renovare şi lucrăm în aceste condiţii. Medicul anestezist a mai plecat şi anul trecut, câte o lună, sau două, şi am sistat aproape toată activitatea atunci”, spune dr. Dan Ioniţă, medic ginecolog.
„Se aude de mai multă vreme că o iau pe dra. doctor la Spitalul Judeţean, că nu are cine să facă gărzi. Să ne gândim, dacă pleacă o lună, se rezolvă situaţia acolo? Nu se rezolvă, cum nu s-a rezolvat nici până acum. Atunci, cum facem?! Rezolvăm acolo temporar şi lăsăm descoperită zona aceasta, a noastră?! Avem o zonă cu o populaţie de 100.000 de oameni, îi lăsăm?! Şi încă un lucru – dra. doctor nu are ore suplimentare, doar programul ei de lucru de bază, nu are contracte cu clinici, cabinete private, unde să facă anestezie. Dânsa este aici şi ziua şi noaptea, de câte ori e nevoie. Ne ajută pe noi, nu clinicile private, aşa cum factorii de decizie nu vor să-i deranjeze pe unii. Nu putem să lăsăm 100.000 de oameni, vine un pacient cu cancer, ce face?!”, spunea şi dr. Ghenadie Tăutul.
Nimic nu a avut efect însă, doctorul a fost detaşat începând de astăzi. Pentru cele 100.000 de suflete, Dumnezeu cu mila….