Medicii stomatologi avertizează: Plombele cu amalgam conţin mercur şi sunt periculoase

Plombele dentare argintii pot fi periculoase din cauza conţinutului lor de mercur, avertizează medicul stomatolog Cristian Marin. Până în urmă cu aproape 20 de ani, amalgamul devenise cel mai frecvent material de obturare pentru cariile dentare, însă acum stomatologii recomandă înlocuirea acestora. „Ultimul pacient care a solicitat înlocuirea plombelor  din aliaj de argint a fost un bărbat de 45 de ani din Germania care a avut probleme serioase de sănătate, iar medicii de acolo i-au spus că o cauză o poate reprezenta şi mercurul existent în plombele pe care le avea şi de aceea, a solicitat schimbarea acestora cu alte plombe noi care nu conţin elemente periculoase pentru sănătatea umană”, explică medicul Cristian Marin.

Mercurul din plombe poate să ajungă în stomac

Amalgamul a dat naştere de-a lungul anilor la aprigi controverse şi dezbateri. Pe de-o parte, amalgamul este considerat un material dentar sigur şi eficient. Pe de altă parte, mercurul conţinut de  amalgam poate să reprezinte un adevărat pericol pentru organism. Unii dintre exponenţii acestei mişcări de contestare a amalgamului au difuzat liste întregi cu cele mai diverse boli, de la anxietate, diverse boli psihice şi acnee, până la scleroza multiplă şi cancer, care erau atribuite amalgamului. De precizat ar fi faptul că  plombele de amalgam au fost interzise în Suedia, Norvegia şi Finlanda. „Riscurile folosirii amalgamului ca material pentru obturarea dinţilor sunt legate de prezenţa mercurului şi eliberarea acestuia din plombă în organism, dar si a oxizilor de metal formati in timp. Sunt mai multe moduri prin care mercurul din plombe ajunge în organism. De exemplu atunci cînd mănânci un măr, prin procesul de masticaţie mercului este ingerat şi ajunge mai întâi în stomac”, explică medicul Cristian Marin. Deşi au fost făcute nenumărate cercetări. efectele directe ale amalgamului asupra sănătăţii sunt controversate până în ziua de astăzi. Unii oameni pretind ca s-au îmbolnăvit din cauza mercurului din obturaţii, însă  în prezent nu s-a putut face dovada că aceasta este cauza îmbolnăvirii.

Vizita la medic vă poate scuti de probleme serioase

De obicei, înlocuirea amalgamului dentar este însoţită de costuri semnificative iar operaţia de îndepărtare a amalgamului nu este lipsită de riscuri. Procedura de îndepărtare poate să ducă în unele cazuri la leziuni importante care să afecteze structura dinţilor. Îndepărtarea amalgamului presupune sacrificarea unei porţiuni din masa dentară din jurul plombei respective şi nu este exclus ca acest lucru să ducă la o slăbire a rezistenţei dintelui precum şi la leziuni ale pulpei dintelui. „Plombele cu amalgam nu se mai folosesc de aproximativ 15 ani. Între timp, alte materiale au luat locul plombelor argintii şi în prezent sunt folosite acele obturatii albe, care imită culoarea naturală a dintelui. Cu siguranţă acestea sunt estetice, şi nu conţin mercur. Eu recomand tuturor argeşenilor să facă o vizită la medicul stomatolog, pentru a vedea dacă nu cumva sub vechile plombe, s-au format carii”, încheie medicul Cristian Marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email