Începând cu luna septembrie, toţi medicii din spitalele publice trec la programul de lucru european. Astfel, doctorii vor fi obligaţi să rămână la serviciu opt ore şi nu patru, aşa cum este în prezent, având o pauză de masă la prânz. Cadrele medicale care lucrează şi în mediul privat sunt cele mai afectate, pentru că nu vor mai putea pleca la prânz din spital aşa cum erau obişnuiţi, pentru a lucra restul zilei în cabinetele particulare.
Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii, care vrea să schimbe radical situaţia din spitalele din România. Motivul principal invocat de Minister este acela că România este singura ţară, alături de Albania, în care medicii au program la spital până la prânz, iar mulţi bani se pierd pentru că pacienţii stau internaţi perioade prea lungi de timp.
Medici supăraţi, pacienţi fericiţi
Primirea veştii că vor lucra opt ore pe zi în spital nu le-a picat bine nici medicilor din Curtea de Argeş, mai ales celor care câştigă bani şi din propria afacere. „Voi fi nevoită să renunţ la munca din spital definitiv. Mi-am deschis un cabinet particular de curând şi îmi făcusem un program în funcţie de tura din spital. Ar fi culmea să îmi închid cabinetul, aşa că voi renunţa cu siguranţă la munca din spital”, ne-a declarat un medic din municipiu.
Dacă îndeplinirea unei norme de lucru de opt ore pe zi îi nemulţumeşte pe medici, pe pacienţii însă îi scapă de orele de aşteptare în faţa cabinetelor medicale din spital. „Nu de puţine ori am stat la cozi infernale în faţa cabinetului şi când am ajuns în faţă mi s-a spus că programul s-a terminat şi că doctorul a plecat. Avem şi noi un loc de muncă şi nu ne putem învoi oricând dorim ca să mergem la doctor. Să stea mai mult la muncă, că de asta sunt plătiţi”, se revoltă argeşeanca Ioana Ioniţă.
Consultaţii private în timpul programului din spital
Tot de la 1 septembrie, Ministerul Sănătăţii a decis ca medicii care lucrează multe ore în spital să poată acorda consultaţii de tip privat în cadrul spitalului. Astfel, medicii au dreptul inclusiv să interneze pacienţi în regim privat şi să pună taxă de consultaţie şi de operaţie, bani pe care îi păstrează. Statul a luat această măsură în speranţa că medicii români nu vor mai pleca în străinătate.