Medicii de familie pot lua 200.000 de euro prin Programul “O comună – o ambulanţă”

Prin  programul “O comună, o ambulanţă”, se asigură servicii medicale de urgenţă în toate localităţile României, a declarat premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că este „un mecanism de sprijin, prin care medicii de familie vor primi finanţare să achiziţioneze şi să doteze o ambulanţă pentru urgenţe. Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019 – 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde lei”, potrivit Agerpres. 

Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:
-achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;

-cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;

-cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);

-cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email