Medic din Curtea de Argeş, psihiatru de succes în Germania

Adrian Raicu are 28 de ani, este din Curtea de Argeș, a absolvit Universitatea  de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și a plecat din țară în urmă cu doi ani pentru a practica psihiatria în Germania. Într-un interviu publicat de jurnaluldearges.ro, medicul argeşean povesteşte cum e viaţa lui acolo şi care au fost greutăţile pe care a trebuit să le depăşească.
„Sunt în Germania din septembrie 2014. Germania este recunoscută ca fiind o ţară caracterizată prin profesionalism şi nenumărate performanţe în lumea medicală. Ca orice început nu a fost uşor. Am păşit într-o ţară nouă cu o cultură diferită de a noastră. La început a fost o barieră lingvistică, să zic aşa. Nu am venit cu un vocabular încărcat. Cu timpul şi cu ajutorul cursului de limba germană organizat de conducerea clinicii, am reuşit să-mi însuşesc noi termeni şi să-mi îmbunătăţesc bagajul lingvistic, fără de care în specialitatea practicată, şi anume psihiatria, mi-ar fi fost foarte greu să-mi desfășor activitatea de zi cu zi, care presupune un contact intens cu bolnavul. Au urmat multe luni de practică încheiate printr-un examen de limbă pentru obţinerea, ca medic, a permisului de liberă practică. După promovarea examenului, am început activitatea de medic rezident în prima faza conform curriculei pe o secţie acută de psihiatrie”, spune medicul argeșean Adrian Raicu. El adaugă că a reușit să se integreze foarte bine cu ajutorul sprijinului venit din partea colegilor nemți.
„Pot spune doar că în Germania am avut şi încă am cadre medicale care m-au ajutat să evoluez şi acest proces a fost foarte bine structurat”, mai spune dr. Adrian Raicu.

Despre alegerile unui tânăr specialist care provine dintr-o cunoscută familie de medici

„În ziua de astăzi tânărul absolvent este pus să aleagă între a rămâne în ţara natală şi a munci într-un sistem nu tocmai stabil (fiind simultan dezavantajat financiar) şi a se ancora la părăsirea propriei ţări ceea ce implică, automat, un sacrificiu, primind în schimb stabilitatea locului de muncă şi şansa de a activa într-un sistem sanitar compact, bine consolidat pe parcursul anilor”, explică tânărul medic.

 

Adrian Raicu s-a născut şi a crescut în Curtea de Argeş. „Am urmat Colegiul Naţional «Vlaicu-Vodă». Am fost atras de medicină încă din şcoala generală. Nu cred că a fost un anumit dascăl din liceu care să mă inspire în alegerea carierei, am avut modele însă în familie. Psihiatria şi mai ales psihosomatica m-au intrigat şi atras pe la începutul anului trei de studiu al facultăţii de medicină şi farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Ţin minte şi acum primul tratat de psihiatrie pe care „am pus mâna”, scris de prof. dr. Predoiu născut în judeţul Argeş”, povestește Adrian Raicu.
Părinții săi sunt doi renumiți doctori argeșeni –  cardiologul Adriana Raicu și Valeriu Raicu, medic UPU, acum pensionari, foști medici ai Spitalului Municipal Curtea de Argeș, spital prin care a trecut, ca viitor psihiatru, și Adrian Raicu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email