Măsuri de prevenire a inundaţiilor cu scandal – Sătenii din Mălureni au ieşit la revoluţie

Atenţionările meteorologice şi hidrologice cod galben şi portocaliu au pus în alertă autorităţile din Argeş. Având în vedere că se prognozau creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din judeţ, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a luat, ieri, o serie de măsuri. Este vorba de activarea  Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, asigurarea permanenţei la serviciile de specialitate, colectarea datelor de la staţiile hidrometrice – precipitaţii, niveluri şi debite – la intervale de timp mult mai scurte, realizarea prognozelor hidrologice necesare, mobilizarea formaţiilor de intervenţie în teren, pregătirea echipamentelor şi utilajelor de intervenţie, dar şi a stocurilor de apărare. De asemenea, au fost realizate lucrări punctuale, în zonele cu risc ridicat de inundaţii.
A  fost deblocat un pârâu şi a fost înălţat un dig de protecţie
Printre intervenţiile efectuate ieri de personalul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş- Vedea se numără deblocarea secţiunilor critice şi asigurarea scurgerii pe Valea Păulească, în comunele  Miceşti şi Mălureni, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. În plus, a fost asigurată secţiunea de scurgere pe râul Bratia la Bălileşti, pe o lungime de aproximativ 500 de metri, precum şi reprofilarea râul Argeşel în comuna Vultureşti, cu scopul de a proteja stâlpii de înaltă tensiune pe o lungime de aproximativ 100 de metri. A fost realizat şi un dig de protecţie din aproximativ 1.500 de saci cu nisip, pe o lungime de 150 de metri, pentru protejarea caselor din satul Mălureni. De la începutul acestei săptămâni au fost luate şi alte măsuri pentru a putea gestiona cantităţile de apă rezultate din precipitaţii. Astfel, au avut loc pre-goliri ale lacurilor de acumulare, care să se permită preluarea noilor viituri. În prezent, în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic al Argeşului este stocat un volum de 638 de milioane de metri cubi de apă, reprezentând 86% din capacitate.
Cu poliţiştii în calea apelor
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Argeş care au mers în comuna Mălureni pentru a ridica diguri împotriva inundaţiilor au avut nevoie de sprijinul Poliţiei, după ce localnicii s-au opus, spunând că nu vor mai putea trece prin albia râului cu căruţa sau cu maşina, potrivit Mediafax. Angajaţii Administraţiei Bazinale Argeş Vedea, care au mers să execute lucrări de decolmatare şi de lărgire a albiei pârâului Păuleasca, pentru a evita producerea de noi inundaţii în zona localităţii Mălureni, au avut nevoie de intervenţia Poliţiei pentru a putea ridica diguri pe marginea apei, din cauză că mai mulţi localnici s-au opus realizării lucrărilor. Cu materialul rezultat în urma acestor lucrări, specialiştii au început să ridice diguri pe cele două maluri ale apei, însă, ajunşi la graniţa dintre localităţile Miceşti şi Mălureni, aceştia au întâmpinat probleme, unii dintre localnici refuzând ridicarea digurilor în dreptul proprietăţilor lor. Oamenii au invocat faptul că în urma realizării acestor lucrări nu mai pot trece prin albia râului cu căruţa şi cu maşina şi că sunt puţine podeţe peste cursul de apă.
În zonă a mers şi şeful postului de poliţie din localitate, însă acesta nu a reuşit să-i convingă pe localnici să nu se mai opună realizării lucrărilor, motiv pentru care au fost chemaţi poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean, a precizat reprezentantul Administraţiei Bazinale Argeş Vedea pentru corespondentul Mediafax.
Ce trebuie să facă cetăţenii
Instituţia Prefectului Argeş a transmis ieri, într-un comunicat, o serie de recomandări pentru cetăţeni în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă:
– Semnalarea către autorităţile locale a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi accidentelor majore din gospodării
– Păstrarea la îndemână a unui stoc de alimente şi apă potabilă suficient pentru câteva zile
– Respectarea îndrumărilor serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă şi înlesnirea acţiunilor acestora
– Nu se ating fire electrice căzute sau surse de curent ce par a fi dezafectate;
– În caz de viitură, se evită traversarea de râuri sau utilizarea unor poduri sau podeţe vizibil afectate sau deteriorate
– Nu se consumă apa din fântânile în care apa prezintă semne vizibil neconforme ale proprietăţilor sale (culoare, miros)
– Nu se consumă alimente care au intrat în contact cu apa de inundaţii
– Dacă apa pătrunde în locuinţe, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică şi gaze a tuturor surselor
– Animalele domestice vor fi evacuate în zone de refugiu;
– Dacă situaţia o cere şi se procedează la alarmare, ulterior evacuare, este recomandat să nu se opună rezistenţă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email