Masa de post a devenit un lux pentru argeşeni

Postul Paştelui, cel mai lung şi aspru post al anului, a început de mai bine de trei săptămâni de zile. Cu toate că unii dintre argeşenii vor să ţină această rânduială religioasă, de multe ori preţurile produselor de post îi împiedică să facă acest lucru. Dacă acum câţiva ani postul însemna şi o reducere a cheltuielilor, de ceva timp lucrurile s-au schimbat în totalitate. Acum oamenii aproape că îşi golesc buzunarele atunci când merg să cumpere produse de post.
„Nu pot să ţin post pentru că nu-mi ajung banii”
Înainte de a se bucura de delicatesele specifice sărbătorii Paştelui – drob, pască, ouă roşii, cozonac sau friptură de miel – creştinii ţin post timp de mai multe săptămâni. Astfel, în această perioadă la mare căutare sunt fructele şi legumele, dar preţurile lor nu sunt accesibile tuturor argeşenilor. Practic, pentru mulţi argeşeni postul nu există, pentru că produsele sunt scumpe. „Nu pot să ţin post. Asta nu înseamnă că nu vreau, dar nu prea mă descurc cu banii. Înainte, ce era de post costa şi mai puţin, dar acum totul s-a schimbat. Ca să cumperi ceva de post îţi trebuie bani. Nu vreau să mănânc doar fasole şi cartofi să mă îmbolnăvesc şi apoi să stau prin spital”, spune Maria Sima, o femeie din municipiu.
Cei mai mulţi argeşeni care păstrează tradiţiile şi încearcă să ţină post sunt de obicei cei în vârstă. Însă, pentru ei este cu atât mai dificil să postească, având în vedere faptul că nu au venituri mari, majoritatea având pensii de doar câteva sute de lei. „Am crescut la ţară şi părinţii m-au învăţat să ţin post. Aşa făceam în apropierea sărbătorilor mari. Şi acum ţin post pentru că aşa m-am obişnuit. Nu e uşor, pentru că preţurile sunt mari. Eu am o pensie de 600 de lei şi nu pot să o dau pe toată pe mâncare. Banii sunt puţini şi de abia îmi ajung de la o lună la alta. Mai gătesc o mâncare de cartofi sau de fasole, dimineaţa beau un ceai şi uite aşa trece ziua. Am mai cumpărat urzici şi spanac că sunt bune pentru sănătate. Nu prea îmi permit să cumpăr altceva”, spune o bătrânică din municipiu.
Cât costă fructele şi legumele în piaţă
În perioada postului alimentaţia credincioşilor se bazează în mod special pe legumele şi fructele care să găsesc în pieţele din municipiu, unde şi în acest an oferta este una variată. Spre exemplu, în Piaţa Centrală din Curtea de Argeş, legumele şi fructele se vând cu următoarele preţuri: cartofi 1,5 – 2 lei/kg, fasole boabe 10 – 12 lei/kg, varză albă 1,8 – 2,5 lei/kg, salată verde 1,5 – 3 lei/bucata, ceapă verde 1 – 1,5 lei/legătura, ardei gras 9 – 13 lei/kg, castraveţi 7 – 10 lei/kg, roşii 5 – 7 lei/kg, spanac 5 – 7 lei/kg, ciuperci 8 – 11 lei/kg, mere 1,5 – 3 lei/kg, portocale 2,5 – 3 lei/kg, mandarine 4 – 5 lei/kg şi banane 6 – 7 lei/kg. Comercianţii spun că în mare parte preţurile au rămas la fel ca anul trecut, dar cu toate acestea vânzările nu merg aşa cum îşi doresc. „Nu s-au scumpit legumele şi fructele. După ce că oamenii nu au bani, asta mai trebuia, să mărim preţurile. Şi aşa vânzarea nu merge bine. De la an la an este mai greu. Toate s-au scumpit şi clienţii nu mai cumpără decât strictul necesar. Nici nu mai e lume în piaţă ca înainte. Acum doar joia şi duminica avem mai mulţi clienţi”, spune unul dintre comercianţi.
Cât costă produsele de post la supermarket
Şi în magazinele din municipiu sau în supermarketuri au apărut acum o mulţime de produse de post. De cele mai multe ori argeşenii preferă pateurile vegetale, zacusca, salamul vegetal, brânza tofu sau crenvurşti. În funcţie de gramaj, dar şi de producator, o conservă de pate de post costă între 2 lei si 3,55 lei; 400 de grame de crenvurşti de post costa aproximativ 8 lei, 15 lei costă un kilogram de crochete vegetale de soia, iar 100 de grame de şniţel vegetal din soia costă în jur de 2,5 lei.
Conform calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti a început în data de 3 martie şi se va încheia în 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email