Oficial a venit primăvara, iar începutul acesteia este sărbătorit prin mărţişoarele oferite celor dragi. Simbolul primăverii şi al renaşterii naturii de mult nu mai este o simplă fundă alb-roşie, ci o adevărată mică mostră de artă, modelată în funcţie de tendinţe, gusturi şi preferinţe. Sigur, în afara acestora există pe piaţă şi chinezismele vândute din an în an, uneori aceleaşi de la un an la altul, în funcţie de cât de bine au mers afacerile comercianţilor în primăvară.
Elena, o comerciantă din zona magazinului Vidraru, spune că în fiecare an lumea caută ceva nou şi că astăzi nu mai dă nimeni un ban pe modelele care se cumpărau acum trei-patru ani. „Preferinţele cumpărătorilor se schimbă. Dacă anul acesta se vând bine mărţişoarele cu broşă, această nu înseamnă că la anul va fi la fel. De regulă, se cumpără ceea ce este inedit pe piaţă”. Ea spune că mărţişoarele sunt inspirate din viaţa de zi cu zi şi reprezintă obiecte cunoscute sau cu o anumită încărcătură emoţională. „Sărbătoarea Mărţişorului este specifică românilor şi reprezintă un mod inedit de a sărbători venirea primăverii. Oferirea unui cadou simbolic este un obicei vechi, dar anul acesta ne-am gândit să propunem câteva idei de mărţişoare fashion, care pot fi purtate tot anul, nu numai de 1 martie. Dacă vrei să păstrezi tradiţia şnurului roşu, poţi alege un pandantiv discret şi un şnur subţire, care pot fi purtatate la mâna. Poţi oferi şi o bijuterie discretă, o brăţară sau un lănţişor, în alte culori decât roşu şi alb, care vor simboliza la fel de bine dragostea pentru persoana căreia îi oferi cadoul. Că o noutate, anul acesta am adus pandantele din sticlă cu şnur de organza, care sunt la mare căutare”, spune Elena.
Săptămâna trecută tradiţia mărţişorului oferit doamnei învăţătoare sau profesoare, de 1 martie, a stârnit numeroase controverse, iar Ministerul Educaţiei a remis presei un comunicat pe această temă „Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.
În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (…)
Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”, se arată în comunicatul citat.
La Curtea de Argeş, elevii şi părinţii lor au cumpărat mărţişoare. „Am luat câteva, preventiv. O să le dau copilului la şcoală, iar dacă mai dau şi alţii mărţişoare o să dea şi el, dacă nu, le aduce acasă. Nu ştiu ce să zic de măsura asta, nu cred că mărţişoarele pot transmite Covidul. Oricum, i-am spus băieţelului meu să nu o îmbrăţişeze pe doamna dacă îi dă mărţişorul”, ne.a mărturisit o mămică.