Mărţişoare în pas cu moda

Pentru că primăvara ne-a intrat deja în case, argeşenii au început goana după  mărţişoare – simbolul primăverii şi al renaşterii naturii, care de mult nu mai este o simplă fundă alb-roşie, ci o adevărată mică mostră de artă, modelată în funcţie de tendinţe, gusturi şi preferinţe.

Tendinţe mărţişoare 2017

Actualul mărţişorul  poate avea formă de…orice. De la banalul şnur împletit, astăzi mărţişorul a devenit mult mai mult. Astfel, s-a transformat din coşar, în broşe încrustate cu pietre, brăţări, cercei, pandantive, inele care îşi schimbă culoarea în funcţie de starea fiecăruia, şi tot felul de cadouri… consistente. Ghioceii simpli, preţioşi şi albi au fost înlocuiţi de coşurile mari de flori, iar femeile se declară încântate. Afacerile legate de obiectele cu specific tradiţional, precum mărţişoarele, sunt la modă în aceste zile. Milioane de români din întreagă ţară şi din străinătate cumpără aceste accesorii populare pentru a le purta sau a le oferi. La Curtea de Argeş, comerţul cu mărţişoare este în top, deoarece sunt mulţi comercianţi, iar preţurile sunt accesibile pentru orice buzunar. Astfel, cele mai ieftine mărţişoare încep de la 0,50 bani şi ajung până la 10-15 lei maxim.

Preferinţele cumpărătorilor se schimbă de la an la an

Elena, o comerciantă din zona magazinului Vidraru, spune că în fiecare an lumea caută ceva nou şi că astăzi nu mai dă nimeni un ban pe modelele care se cumpărau acum trei-patru ani. „Preferinţele cumpărătorilor se schimbă. Dacă anul acesta se vând bine mărţişoarele cu broşă, această nu înseamnă că la anul va fi la fel. De regulă, se cumpără ceea ce este inedit pe piaţă”. Ea spune că mărţişoarele sunt inspirate din viaţa de zi cu zi şi reprezintă obiecte cunoscute sau cu o anumită încărcătură emoţională. „Sărbătoarea Mărţişorului este specifică românilor şi reprezintă un mod inedit de a sărbători venirea primăverii. Oferirea unui cadou simbolic este un obicei vechi, dar anul acesta ne-am gândit să propunem câteva idei de mărţişoare fashion, care pot fi purtate tot anul, nu numai de 1 martie. Dacă vrei să păstrezi tradiţia şnurului roşu, poţi alege un pandantiv discret şi un şnur subţire, care pot fi purtatate la mâna. Poţi oferi şi o bijuterie discretă, o brăţară sau un lănţişor, în alte culori decât roşu şi alb, care vor simboliza la fel de bine dragostea pentru persoana căreia îi oferi cadoul. Că o noutate, anul acesta am adus pandantele din sticlă cu şnur de organza, care sunt la mare căutare”, spune Elena.

Mărţişoare cu factură şi chitanţă

Mărţişoarele pentru copii au evoluat mult în ultimii ani. „De la broşe cu buburuze, s-a ajuns la mărţişoarele firmate care reprezintă figurine din desenele animate. Cele mai solicitate sunt prinţesa Sofia, fetele Frozen sau Minionii. De asemenea, clasicul Mickey Mouse rezistă şi este în topul preferinţelor copiilor. Ca o noutate, anul acesta cutiile în care sunt mărţişoarele pentru copii vor avea obligatoriu acelaşi desen ca şi figurina din interior”, a explicat o altă vânzătoare de mărţişoare. Cristina a venit cu o ofertă imbatabilă, respectiv aceea de a oferi factură şi chitanţă la achiziţionarea mai multor mărţişoare. „În cazul în care companiile vor să cumpere mai multe mărţişoare pentru angajaţii lor, trebuie să ştie că le oferim chitanţă şi factură să poată deconta. Din câte văd, în 2017 predomină mărţişorul clasic, sub formă de medalion. Eu am optat pentru variantă cu ac de broşă ca să se folosească şi după 1 Martie”, a precizat Cristina.

Semnificaţiile mărţişorului

Se spune că şnurul de mărţişor reprezintă contrastul dintre iarnă şi primăvară, dintre cald şi frig, lumină şi întuneric şi aşa mai departe. Şnurul se purta fie la mâna, fie era prins în piept în toată luna martie, iar la sfârşitul lui martie era agăţat de creangă unui pom. Se spune chiar că mărţişorul este o chemare adresată soarelui. De-a lungul timpului s-au vehiculat mai multe legende despre tradiţia mărţişorului, însă ce este mai important de ştiut este faptul că roşul semnifică dragostea, iar albul simbolizează sănătatea dar şi puritatea dată de albul ghiocelului, prima floare a primăverii.

 

Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email