Marisa Niţescu, de la „Vlaicu Vodă”, premiul special la faza naţională a Olimpiadei la limba română

Faza naţională a Olimpiadei la limba română s-a desfăşurat la Târgovişte, în perioada 20-24 aprilie, şi a reunit aproximativ 200 de premianţi I la faza judeţeană din toată ţară, de la clasa a IX-a la clasa a XII-a.

La clasa a X-a au fost 45 de participanţi, iar Marisa Nişescu, de la Colegiul Naţional „Vlaocu Vodă” a obţinut unul dintre premiile speciale, situându-se în prima treime a clasamentului, cu menţiunea că la proba orală, acolo unde elevilor li se cere să argumenteze sau să nuanţeze pasaje sau idei din propriile lucrări, punctajul sau a fost impresionant: 116 din 120 de puncte. Asta a dovedit că a învăţat mult din experienţă anului anterior, când nu s-a bucurat decât de o poziţie în prima jumătate a listei şi de un premiu din partea organizatorilor.

E greu să o cuprinzi pe Marisa în câteva cuvinte, pentru că e o combinaţie interesantă, aş spune chiar rară, a talentului, imaginaţiei, perseverenţei, cu inteligenţa şi empatia. Ar fi nedrept să uit de pasiunea sa, aproape atipică în contextul actual, pentru ceea ce înseamnă literatură bună, cu subtilităţi şi artificii de interpretare. Sunt o norocoasă că am întâlnit-o şi aş vrea să-i mulţumesc pentru că a înţeles că profesorul e mai întâi de toate un prieten şi că am ajuns astfel împreună dincolo de stereotipii, platitudini, drumuri bătătorite, adică acolo unde se poate vorbi despre performanţă adevărată”, ne-a spus prof. dr. Ileana Popescu, cea care a pregătit-o pe Marisa.

 

Deşi particip la olimpiadă din clasa a IV-a emoţiile nu au dispărut nici de această dată şi odată cu ele nici bucuria de a-mi transmite ideile şi de a le exprima prin scris şi comunicare. Competiţia este mare, mai ales la etapa naţională, dar eu am crezut în şansa mea, am muncit pentru acest rezultat şi am încercat să mă autodepăşesc. Spre deosebire de etapa anterioară, a  existat şi proba orală care mi-a plăcut foarte mult pentru că îmi dezvoltă abilităţile de comunicare şi mă face să empatizez cu ceilalţi. Aş putea spune că olimpiada nu este doar un concurs pentru mine, este o modalitate prin care unele sentimente sunt trăite la intensitate maximă. Am învăţat multe de la această etapă, mi-a plăcut în Târgovişte, iar timpul petrecut citind şi compunând eseuri s-a dovedit a fi răsplătit printr-o experienţă minunată. Aceste momente vor rămâne imprimate în suflet, iar amintirea, cred eu, va fi neatinsă de colbul timpului. Închei prin a mulţumi profesoarei, prietenei mele, Ileana Popescu, pentru toată răbdarea, pentru atenţia sa şi pentru zâmbetul nelipsit care m-a încurajat de fiecare dată când frământările şi incertitudinile îşi făceau loc în mintea mea.  Sper să mai am parte de astfel de clipe şi în viitor!”, ne-a declarat Marisa Niţescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email