Mare sărbătoare pe Valea Topologului – Zilele comunei Tigveni – Sărbătoarea Mărului

Ieri, la Tigveni au început Zilele comunei – Sărbătoarea Mărului, manifestare ajunsă la cea de-a cincea ediţie. La sărbătoarea locuitorilor au luat parte, alături de primarul Dorul Slătineanu şi de viceprimarul Constantin Smeu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, vicepreşedinţii Simona Bucura şi Florin Tecău, preşedintele PNL Argeş, Iani Popa, deputatul Andrei Gerea, primarii localităţilor învecinate şi sute de săteni.
Festivităţile au avut loc pe stadionul comunal, acolo unde a fost expusă şi apoi împărţită şi celebra plăcintă cu mere pe care cele mai vrednice femei din comună o fac de fiecare dată. Prăjitura a fost delicioasă şi a dispărut rapid de pe tăvile purtate prin mulţime de tineri îmbrăcaţi în costume populare.
483 de ani de existenţă
Primarul Doru Slătineanu le-a mulţumit oaspeţilor pentru că au răspuns invitaţiei sale şi sătenilor pentru că au venit în număr mare la prima din Zilele comunei. „Astăzi sărbătorim Valea Topologului, îi sărbătorim pe cultivatorii de fructe. Prima atestare documentară a comunei noastre a fost la 28 octombrie 1528 şi aniversăm zilele acestea 483 de ani de existenţă dar şi 72 de ani de când generalul Gabriel Marinescu a început modernizarea comunei. Tigveni a fost prima comună cu apă curentă şi cu iluminat public”, a spus primarul Slătineanu.
„S-au făcut multe lucruri aici, iar colaborarea Consiliului Judeţean cu Consiliul Local şi cu Primăria a făcut posibile aceste lucruri. S-au pus în funcţiune multe proiecte, interesante şi bune pentru comuna dumneavoastră. Toate s-au făcut cu eforturi din partea Consiliului Local şi a Primăriei”, a spus Constantin Nicolescu, iar preşedintele PNL Argeş a vorbit despre perioada mai bună care urmează. „Dăm un semnal de încredere astăzi aici, un semnal că ne aşteaptă şi zile mai bune”, a afirmat Iani Popa.
Cel mai bătrân locuitor al satului are 96 de ani
Autorităţile locale au pregătit diplome şi plicuri cu bani pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, pentru cei mai bătrâni locuitori ai comunei şi pentru veteranii de război. Astfel, 11 săteni care s-au căsătorit în urmă cu mai bine de jumătate de secol au fost premiaţi. Cel mai în vârstă locuitor al comunei Tigveni este Elisabeta Preoteasa, care are 96 de ani. Bătrâna a venit însoţită de un nepot şi a spus că e sănătoasă. „Ce sa fac, lucrez în grădină şi sunt bine”, ne-a spus bătrânica vioaie căreia nu-i dădeau peste 90 de ani. Ceilalţi locuitori premiaţi cu câte o diplomă şi câte 100 de lei sunt Floarea Niţu, de 85 de ani, Ion Şerbănescu, de 95 de ani, Ioana Cristea, de 90 de ani, Floarea Leca, de 91 de ani şi Maria Oancea, de 95 de ani. Fiecare dintre ei este cel mai bătrân locuitor al unuia dintre satele din Tigveni.
Muzică,
mici şi bere
Odată festivităţile încheiate, oamenii au trecut la alte lucruri, cel puţin la fel de plăcute. Câteva zeci de terase amenajate pe stadion s-au umplut de clienţi, micii, fripturile şi berea umplând aerul de fum şi de miresme. „Vin în fiecare an la sărbătoarea asta. E frumos. Sunt uimit câţi oameni bătrâni sunt în comuna asta. Am auzit că au peste 90 de ani destul de mulţi, Bravo lor”, ne-a spus Ionuţ Pascu, din Curtea de Argeş, un bărbat care se delecta cu o friptură uriaşă.
Pungile verzi şi sondajele portocalii
La un moment dat, cam pe când preşedintele Consiliului Judeţean şi-a început discursurile, câţiva cetăţeni au început să împartă sătenilor pungi verzi în care erau o cutie cu bomboane, cornuri cu ciocolată şi alte dulciuri. Pungile erau date fără ca cineva să spună din partea cui erau. Misterul a fost dezlegat rapid – în fiecare pungă se găsea un carton pe care scria „Fundaţia Solidaritatea Creştină urează locuitorilor din comuna Tigveni La Mulţi Ani de ziua comunei 2011!”, iar sub mesaj erau pozele preşedintelui Fundaţiei, senatorul Mircea Andrei, şi a membrului fondator Ştefan Lăzăroiu. Mai mult, printre participanţi se plimbau mai mulţi tineri, cu tricouri pe care era trecut numele aceleiaşi Fundaţii, şi care îi rugau pe săteni să răspundă unui sondaj. Întrebarea era „În cazul în care se va face reorganizarea administrativ – teritorială, sunteţi de acord cu iniţiativa senatorului Mircea Andrei de a se reface regiunea Argeş având capitala la Piteşti?”  Unul dintre tinerii care făceau sondaje s-a dus fix la Constantin Nicolescu cu foaia, dar acesta l-a trimis la plimbare – „Mai bine cheltuiaţi banii altfel, cu folos!”, a spus acesta şi a refuzat să răspundă întrebării.
Sărbătoarea continuă
Spre seară, la Tigveni a început un mare spectacol. Invitaţi au fost Fuego,Triton, Victoriţa Lăcătuşu, Luminiţa Ţicleanu, Violeta Constantin, Mitică Tavă, Graţian Bădescu, Rapsozii Argeşului, Ansamblul de dansuri populare al Şcolii Generale “Gabriel Marinescu” şi Ansamblul de dansuri populare al comunei Tigveni.
Zilele comunei continuă toată această săptămână. Astăzi are loc o întâlnire a fermierilor cu specialiştii, marţi, 25 octombrie este Focul lui Sumedru, iar miercuri, 26 octombrie, joi 27 octombrie sunt Zilele satului Bârseşti, cu hramul bisericii din sat. Vineri, 28 octombrie este Ziua Şcolii „Gabriel Marinescu”, din Tigveni, iar sâmbătă, 29 octombrie sunt programate competiţii sportive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email