Mâncarea a devenit un lux! Covrigii, masa de prânz a argeşenilor

Mici sau mari, rotunzi sau ovali, împletiţi sau simpli, cu sare, mac sau stafide, covrigii, mai ales dacă sunt calzi, se vând foarte bine în municipiul Curtea de Argeş, mai ales acum, pe timp de criză. Doar în ultimele săptămâni s-au deschis două noi covrigării. Preţul scăzut şi faptul că potolesc repede foamea argeşenilor au transformat aceste bucăţi de cocă în cele mai căutate produse de panificaţie ale momentului. Banalul covrig de 50 de bani prinde la orice buzunar. „Da, sigur că îmi plac covrigii. Sunt şi ieftini şi buni. Dacă mănânc doi – trei covrigi nu-mi mai trebuie altceva. E bine că s-au deschis mai multe covrigării”, spune Elena Marin, o tânără din municipiu.
Cozi interminabile la covrigării
La Curtea de Argeş covrigării sunt situate în apropierea şcolilor sau liceelor sau în cele mai aglomerate zone ale oraşului. „Sunt zile în care de abia facem faţă. Se formează cozi foarte mari, pentru că oamenilor le plac aceşti covrigi cu sare şi calzi, abia luaţi de la copt”, spune o vânzătoare de la covrigărie. Dacă până nu de mult covrigul reprezenta o bucată de aluat, întinsă, rulată şi apoi lipită la capete, astfel încât să formeze un cerc, acum are diferite forme, multe fiind „importate” din străinătate. Şi reţetele au suferit schimbări, astfel că pe lângă clasicii covrigi cu sare sau susan, pe piaţă au apărut specialităţi cu stafide, preparaţi fie din făină albă, fie din cea integrală pentru persoanele care ţin dietă. „Mie cel mai mult îmi plac covrigii aceia unşi cu miere. Sunt foarte gustoşi. Mai mănânc şi cu sare din când în când. E bine că sunt ieftini şi pot lua mai mulţi”, spune Alexandru, un elev argeşean.
Covrigii cu sare – preferaţii argeşenilor
Clienţii covrigăriilor sunt din ce în ce mai mulţi. Covrigii reprezintă pentru multe persoane micul dejun, gustarea sau chiar prânzul. Nu oricine îşi permite să mănânce la restaurant în fiecare zi. Astfel, de la bărbaţi în ţinute elegante, femei care de abia se întorc de la piaţă, cu plasele în mâini, elevi sau copii, care în pauza dintre ore preferă să mănânce  un covrig cald, decât pacheţelul de acasă, toţi aşteaptă răbdători să le vină rândul la covrigi. „Am stat o dată la coadă aproape un sfert de oră. În fiecare zi la ora prânzului era foarte aglomerat. Lumea vrea doar covrigi calzi şi de aia stau mai mult. Dacă vrei să iei reci poţi să te duci mai în faţă. Pe criza asta pentru mine covrigii sunt ca o masă de prânz, mănânc patru şi nu-mi mai trebuie nimic pentru diseară. Mă costă doar doi lei”, spune Bogdan Niţă.
Însă, deşi au apărut mai multe feluri de covrigi, cei cu sare rămân preferaţii argeşenilor. Potrivit vânzătorilor, explicaţia ar fi că sarea „cere” multă apă, care umflă coca în stomac şi „stinge” senzaţia de foame. Covrigii dulci, cu susan şi miere, sunt preferaţii copiilor. „Dintre toţi cei cu sare parcă sunt cei mai buni. Eu cumpăr câteodată şi cu miere, dar parcă nu sunt la fel. Nu există zi fără să cumpăr covrigi. Fac şi economie pentru că sunt ieftini. Sper să rămână aşa”, spune Radu Onea. Comercianţii spun că în afacerea cu covrigi este foarte important să ai vad comercial şi să păstrezi calitatea produsului „pentru ca omul să vină şi a doua oară”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email