Majorarea TVA-ului creşte preţurile în pieţele oraşului

Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24% în scopul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB. Această măsură va conduce la majorarea preţurilor cu 5-10% în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului. De asemenea, piaţa produselor alimentare va scădea cu 40%, estimează specialiştii.
Creşterea TVA-ului îi va afecta şi pe comercianţii din pieţele municipiului. Aceştia spun că vor continua să vândă, dar vor fi obligaţi să crească preţurile. „Acum nu ştiu ce să vă spun despre acest lucru. Dacă se măresc taxele vom şi noi nevoiţi să mărim preţurile pentru a ne acoperi cheltuielile. Însă, nu putem scumpi marfa foarte mult pentru că rămânem fără clienţi”, spune o comerciantă din Piaţa Centrală.

„Creşterea preţurilor va duce la scăderea numărului de clienţi”

Comercianţii se tem că odată cu creşterea preţurilor vor scădea şi vânzările şi vor avea din ce în ce mai puţini clienţi. „Vor veni mai puţini clienţi, că lumea nu mai are bani. Şi aşa au scăzut vânzările foarte mult în ultima vreme. E criză, şi simţim cu toţii acest lucru. Îi înţelegem şi noi pe oameni că nu mai au bani să cumpere din piaţă. Mulţi au rămas fără serviciu, iar cu şomajul de abia te descurci. Nu mi se pare normal să mărească TVA-ul. Guvernanţii trebuiau să taie din salariile lor întâi. Va fi foarte greu de acum înainte”, spune o altă comerciantă.
În Piaţa Centrală erau şi foarte mulţi oameni care nu ştiau nimic de această nouă măsură adoptată de Guvern. Tanti Maria vine în fiecare zi de la Corbeni, cu câteva bidoane de lapte, două-trei bucăţi de brânză şi alte verdeţuri din grădina casei. Femeia speră să câştige şi câteva zeci de lei pentru a avea cu ce trăi. „Nu ştiu mamă eu cu taxele acestea. Nu mă prea pricep. Eu dacă vând de 20-30 de lei pe zi sunt mulţumită. Eu nu măresc nici un preţ că şi aşa de abia cumpără lumea. E foarte greu pentru noi ţăranii în zilele astea. Statul ştie doar să ne pună piedici”, spune supărată femeia.

Argeşenii se gândesc cu groază la noul val de scumpiri

Chiar şi argeşenii vor simţi pe pielea lor efectele acestei majorări a TVA-ului. Oamenii spun că odată cu creşterea preţurilor vor fi constrânşi să renunţe la anumite lucruri şi vor fi obligaţi să se orienteze către produsele cele mai ieftine. „Suntem într-o situaţie disperată şi lucrurile merg din rău în mai rău. Se vor scumpi toate odată cu majorarea TVA. Noi avem salarii foarte mici şi cu greu ne descurcăm de la lună la lună. O să ne facem rate ca să nu murim de foame. Acum nouă ne trebuia o creştere a preţurilor?”, se întreabă Mariana Tătăroiu, din municipiu. Oamenii se gândesc deja cu groază la noile preţuri ale produselor, şi caută soluţii pentru a putea face faţă acestei perioade dificile. „Voi renunţa la foarte multe lucruri. Voi cumpăra doar strictul necesar pentru că nu îmi permit mai mult. Am doi copii de crescut şi mi se rupe sufletul când nu pot să le cumpăr şi lor câte ceva. La oameni li se taie din pensii şi salarii şi cei care ne conduc măresc preţurile. Nu mi se pare normal. Sincer îmi este frică de ce va urma”, spune Florentina Badea, din Curtea de Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email