Maria Popa, din comuna argeşeană Sălătrucu, are 72 de ani şi o factură de plătit la Electrica. Poştaşul i-a spus că trebuie să o plătească la bancă, iar bătrâna s-a gătit, a luat rata şi a plecat la oraş, „să dea banii la stat pentru curent”.
Aici a dat cu ochii de o maşinărie necunoscută, iar plata facturii a devenit o mare problemă.
În băncile argeşene şi-au făcut apariţia roboţii la care se pot achita facturile la gaze, la curent şi abonamentele pentru telefoanele mobile. Orăşenii care s-au săturat de cozi s-au bucurat că pot plăti mai simplu. „E mult mai bine aşa. Drept e că am stat şi zece minute înainte de a băga banii în aparat, pentru că erau persoane în faţa mea care nu se pricepeau, dar nu mai stau în faţa ghişeului, în faţa vreunui funcţionar acru. Aparatul acesta e fără atitudine. Primeşte banii şi gata”, spune Petre Tomescu, din Curtea de Argeş. Bărbatul a plătit şapte facturi în cinci minute şi a plecat. În spatele lui, Liliana Predoi, tot din Curtea de Argeş, achită o rată cu un infocard. „Scap repede. La început a fost mai greu, acum m-am obişnuit şi mi se pare o soluţie bună. Se mai blochează şi aparatul când bagă cineva cardul în el, din greşeală, dar de obicei merge repede cu plata”, spune femeia.
„Cine o fi inventat aparatul de luat bani?!”
Maria Popa nu e la fel de mulţumită. S-a trezit la cinci ca să prindă rata de la Sălătrucu la Curtea de Argeş, şi când să dea banii nu a ştiut cum. „Mare minune aparatul ăsta, cine o fi inventat aparatul de luat bani”, se miră bătrâna. Gardianul băncii la care încearcă să-şi plătească femeia factura o ajută: „Mamaie, trebuie să citeşti ce scrie pe ecrănelul acesta…să bagi codul de bare, să-l scaneze…”. Maria e pierdută în limbajul pe care nu-l ştie şi renunţă. „Bagă, mamă, dumneata banii că eu nu ştiu, ce zici”. Gardianul ia factura şi rezolvă problema.
„Mai vin oameni de la ţară, mai ales, care nu ştiu să folosească robotul, şi noi le spunem ce trebuie să facă. Nu avem voie să punem noi mâna pe bani, dar le spunem cum se procedează”, spune Cătălin şi atât, că îl ceartă şefii. „La început, când au adus robotul, a fost dezastru. Era coadă la robot la fel ca la ghişeu. Oamenii nu ştiau cum să facă, se supărau şi tot la ghişeu se duceau. Acum e mai bine, chiar dacă mai sunt destui care nu ştiu să folosească aparatul”.
Moş Ion Buzoiu a venit de la Corbeni la Curtea de Argeş tot ca să-şi plătească facturile la bancă. „Cum or scoate ăia banii din aparat?”, se întreabă omul curios peste măsură. Încearcă să se descurce, dar tot omul de pază îl scoate din încurcătură. „Eu ştiu cu vaca, nu cu d-astea. Eu plătesc cinstit ce am consumat, dar să nu mă încurci. Dau banii, iau chitanţa. Bată-l Dumnezeu pe poştaş că a zis că e mai bine aci, la bancă”. Bătrânul, de 69 de ani, se supără. Mâinile lui mari şi pline de bătături sunt stângace. Codul de bare nu se lasă citit aşa uşor, iar omul se enervează. „De la sapă la bancă e distanţă mare. Eu ştiu cu sapa, cine ştie la bancă să lucreze la bancă”. Gardianul, grav şi important, îi arată moşului cum se face, iar bătrânul pleacă mulţumit.
Robotul e un succes
Roboţelul e montat de mai mult timp şi a avut mare succes. Fiind foarte aglomerat la ghişeu, ne-a ajutat foarte mult. Sigur, e mai greu când accesează o persoană pentru prima dată, nu are de unde să ştie cum se face, dar e de fiecare dată un salariat de-al băncii sau un gardian care să-i ajute pe clienţi , spun reprezentanţii BRD Curtea de Argeş. De la montarea robotului în holul instituţiei, cozile s-au micşorat la ghişee, chiar dacă mai sunt destui argeşeni care preferă să dea banii unui om, nu unui aparat. „Eu mă duc la doamnele de la ghişeu, ca să ştiu eu că dau banii cuiva. Ce ştiu eu cu aparatul acela…”, se îndoieşte de tehnologie Emilia Tudor, din Băiculeşti. Femeia aşteaptă răbdătoare, cu facturile în mână, ca încasatoarea să aibă timp şi pentru ea.