Maidanezii ar putea fi eutanasiaţi la adăpostul de la Valea Sasului

Haitele de câini vagabonzi din municipiul nostru îi terorizează pe cetăţeni în fiecare zi. Şi la Curtea de Argeş, ca în orice alt oraş al ţării, câinii fără stăpân îşi fac de cap prin cartierele municipiului sau chiar pe Bulevardul Basarabilor. Organizaţi în haite, aceştia dau bătăi de cap locuitorilor municipiului indiferent de anotimp. Cei mai expuşi pericolului sunt cei în vârstă şi copiii, care sunt lipsiţi de apărare în faţa patrupedelor înfometate.
Spre exemplu, chiar pe bulevardul Basarabilor, zilele trecute, o haită formată din 10 câini fără stăpân a băgat spaima în argeşeni. Oamenii nu mai ştiu cum să se ferească din calea lor şi încercau să-i ocolească pentru a nu risca să fie muşcaţi. „Când văd câini mai mulţi mi se face frică. Nu ştii niciodată ce poate face animalul şi aţi văzut că s-au întâmplat nenorociri din cauza lor. Şi prin cartiere sunt mulţi câini, nu doar pe Bulevard. Trebuie rezolvată cumva situaţia”, spune o femeie în timp ce trece pe lângă patrupedele înfometate.
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte eutanasierea maidanezilor
Deşi recent Legea eutanasierii câinilor fără stăpân a fost adoptată de Parlament, în ceea ce îi priveşte pe argeşeni părerile sunt împărţite. În timp ce unii susţin că eutanasierea este cea mai bună soluţie, alţii înclină spre sterilizare şi construirea de noi adăposturi.
Unii dintre argeşeni au postat pe site-ul www.domnule primar.ro mai multe mesaje prin intermediul cărora solicită autorităţilor locale să aplice legea. „Domnule primar, a fost aprobată legea eutanasierii câinilor vagabonzi!!! Acum în spatele căror scuze vă mai ascundeţi pentru a rezolva această problemă a oraşului? Trebuie să vă fie clar că NU MAI VREM CÂINI PE STRADĂ!”, scrie pe site un argeşean care se semnează EDEN.
„Domnule Primar vă reamintesc obligaţiile pe care le aveţi nu numai drepturi. Art. 7.
(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să raspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, dupa caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
Şi în continuare vă transmit că nu mai vrem câini pe stradă !!!”, scrie acelaşi argeşean.
În timp ce o parte dintre cetăţeni solicită punerea în aplicarea a Legii Eutanasierii, alţii sunt de părere că trebuie găsite alte soluţii. „Sunt de acord că sunt mulţi câini pe străzi, dar nu trebuie omorâţi. Se pot găsi alte soluţii. Câinii trebuie sterilizaţi în continuare, pentru că numărul lor va scădea, iar alţii ar putea fi duşi în adăposturi. La început ar trebui eutanasiaţi cei agresivi sau cei bolnavi şi români. O să iau şi eu unul în casă să am grijă de el şi poate vor face şi alţii la fel. Nu sunt de acord cu eutanasierea”, spune un iubitor de animale din municipiu.
Conducerea SPUCA: „Nu s-a stabilit ce vom face”
La Curtea de Argeş, conducerea SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL (SPUCA), care se ocupă de activitatea de ecarisaj, spune că nu s-a luat încă o decizie în ceea ce priveşte soarta maidanezilor. „Nu s-a stabilit încă ce vom face. Noi am eliberat ultimii maidanezi care au fost sterilizaţi din adăpost şi acum urmează să facem curăţenie şi să deparazităm spaţiile. În acest moment noi avem un contract încheiat care presupune sterilizarea maidanezilor. Aşteptăm să vedem care sunt procedurile pentru eutanasierea câinilor, pentru că s-ar putea să fie nevoie un alt contract, dar şi o licitaţie. Dacă se va lua o decizie, vom putea eutanasia maidanezii şi la adăpostul de la Valea Sasului”, a declarat Gabriel Nastea, reprezentant SPUCA.
De asemenea, potrivit unui comuniat de presă emis de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi semnat de Carmen Arsene, preşedintele organizaţiei, atât autorităţile locale din municipiul nostru, cât şi cele din Piteşti sunt acuzate că au refuzat oferta de sterilizare gratuită lansată de FNPA, pentru a încheia în schimb, pe sume mari de bani, un contract cu SPUCA.
„În ciuda ofertei de sterilizare gratuite lansate de FNPA, primăria Curtea de Argeş a ţinut cu tot dinadinsul să cheltuie în continuare din bugetul local sume importante de bani, prin această societate, Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL şi, ce este şi mai grav, pentru o gestionare ilegală şi defectuoasă.
Ne întrebăm în acest context care este interesul Primăriei Piteşti să refuze oferta gratuită a AULIM, asociaţia care gestionează adăpostul Smeura dar să încheie un contract cu SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, societate atât de contestată de cetăţeni ai oraşului Curtea de Argeş şi asupra căreia se fac cercetări într-un dosar penal privind relele tratamente şi cruzimi aplicate animalelor?”, se precizează în comunicatul de presă.
Însă, conducerea SPUCA neagă aceste acuzaţii şi susţine că nu a încheiat niciun contract de gestionare a maidanezilor cu Primăria municipiului Piteşti. „Nu este nimic adevărat. Nu am încheiat niciun contract cu Primăria de la Piteşti. A fost doar o simplă discuţie, dar dacă domnul Pendiuc (primarul din Piteşti – n.a.) aşa a spus, asta este doar problema dânsului”, a declarat Gabriel Nastea, reprezentant SPUCA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email