Mai mulţi câini adoptaţi decât eutanasiaţi

Municipiul Curtea de Argeş deţine un adăpost pentru câinii maidanezi, unde societatea de salubritate, cea care are o echipă de ecarisaj, duce câinii adunaţi de pe străzi. „În acest moment sunt sub 100 de câini în adăpost. Ducem săptămânal căţei la Smeura”, declară Cătălin Nastea, directorul societăţii de salubritate.

Câinii sunt ţinuţi o perioadă la adăpost, iar apoi sunt eutanasiaţi dacă nimeni nu-i adoptă. În ultima vreme însă, numărul câinilor adoptaţi este mai mare decât al celor eutanasiaţi. „Ne bucurăm că în ultima vreme au fost 178 de adopţii şi 125 de eutanasieri”, spune Nastea.

Hingherii de la societatea de salubritate au reuşit să cureţe străzile din Curtea de Argeş de câini vagabonzi. Totuşi, în ciuda faptului că hingherii ies zilnic pe străzi, apar alţi câini, aduşi probabil de cetăţeni din localităţile învecinate. Proprietarii de câini trebuie să ştie însă că sterilizarea acestora este gratuită. „Cei care au câni şi vor să-i sterilizeze trebuie să ştie că este o ascoiaţie care face acest lucru gratis, chiar la domiciliul lor”, afirmă directorul de la Salubritate.  Problema este că activitatea de ecarisaj la Curtea de Argeş rămâne în aer din 2019.

Societatea de Salubritate nu mai poate aduna câinii de pe străzi de anul viitor

Legii serviciilor comunitare de utilități publice a fost modificată, noile prevederi intrând în vigoare de anul viitor. „Din 2019 Societatea de Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL nu se va mai putea ocupa de activitatae de ecarisaj. Nu ştiu cum se va proceda, dar noi nu vom mai putea strânge câinii de pe străzi”, afirmă Cătălin Nastea.

Conform modificărilor aduse legii, „Serviciile de utilități publice sunt în responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice, conform mandatelor acordate acestora prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ teritoriale membre. Serviciile de utilități publice se organizează și se gestionează cu respectarea prevederilor legale, potrivit hotărârilor adoptate de autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale, în funcție de gradul de urbanizare, de importanța economico-socială a localităților, de mărimea și de gradul de dezvoltare ale acestora și în raport cu infrastructura tehnico-edilitară existentă”.

Cel mai probabil, activitatea de ecarisaj va reveni la Serviciul Public de Gospodărie Comunală, Serviciu care s-a ocupat de câinii maidanezi înainte de înfiinţarea Societăţii de Salubritate, în 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email