Magazinele second hand au învins bazarurile

De vreo doi ani încoace s-au tot deschis la Curtea de Argeş magazine second hand. În centru, dar şi prin cartiere, magazinele la care se vând haine la mâna a doua sunt peste tot. În acelaşi timp, bazarurile care erau în urmă cu 10 ani cele mai multe şi cele mai importante «centre comerciale» din municipiu abia îşi trag sufletul. Alte magazine, cu marfă ceva mai «spălată» decât cea din bazar, căci e luată din Dragonul Roşu, nu din complexul Europa, au, de asemenea, din ce în ce mai puţini clienţi.

Argeşenii au aflat că există nu doar haine de proastă calitate, ci şi haine «de firmă» pe care însă nu şi le permit dacă sunt noi, aşa că le caută pe la magazinele second hand. Uneori au noroc să găsească ţoale de firmă la preţuri incredibile. Şi totuşi, au şi bazarurile clienţii lor. Din ce în ce mai mai puţini, dar consecvenţi.

Preţuri mici şi calitate bună

Magazinele care vând îmbrăcăminte la mâna a doua îi atrag pe trecători ca un magnet. Preţurile mici, care fac casă bună cu portofelul lor, îi fac pe argeşeni să treacă peste faptul că vor îmbrăca ce au purtat alţii, aşa că se înghesuie printre rafturile magazinelor, în căutare de haine pe placul lor. Într-un magazin second hand găseşti haine de tot felul, toate culorile şi mărimile. “Sunt ani de zile de când îmi cumpăr şi haine second hand. Îmi place mai mult să cumpăr din magazin, decât din târg, pentru că aici sunt expuse pe umeraşe sau aranjate pe rafturi. Aşa găsesc mai repede ce îmi place. Preţurile sunt mici, dar calitatea este bună. Cumpăr haine atât pentru mine, cât şi pentru soţul meu”, spune Ramona, o tânără de 29 de ani.

„Vânzarea a crescut. Noi aducem haine din Germania şi le triem înainte să le punem la vânzare, aşa că pe umeraşe ajung doar hainele care arată bine. Preţurile sunt destul de mici, iar raportul calitate-preţ e favorabil pentru oricine”, precizează proprietara unui magazin second –hand.

Pensionarii şi tinerii, cei mai mulţi clienţi ai magazinelor second-hand

În general, locuitorii oraşului au o părere bună despre hainele second hand. Preţurile sunt ceva mai mari decât la hainele din târg, unde poţi cumpăra haine şi cu un leu sau doi, dar şi în magazine poţi negocia preţul articolelor vestimentare, preţ care variază între opt lei şi peste 100 de lei.  După spusele vânzătorilor, pensionarii şi tinerii sunt clienţi fideli. “Pensionarii cumpără de nevoie, că nu au bani, dar sunt mulţi adolescenţi din familii cu bani, care vin după chestii originale şi unicat, cum spun ei. Tinerii cumpără întotdeauna ce nu credeam că o să se vândă vreodată din toate hainele expuse”, povesteşte vânzătoarea unui second-hand.

Unii cumpără, alţii nu recunosc că o fac

Nu toţi argeşenii cumpără haine la mâna a doua, unii nici nu vor să audă de aşa ceva. Însă, există persoane care, deşi cumpără din magazine second-hand, se sfiesc să recunoască în faţa prietenilor acest lucru. „Dacă ar fi bani, poate ne-am duce la magazinele cu haine noi, dar aşa nu prea avem de ales, iar aici chiar găsim haine bune”, ne-a spus o cumpărătoare aflată în magazin. Printre clienţii unor astfel de magazine se numără atât oamenii nevoiaşi, cât şi cei care şi-ar permite să cumpere haine noi, dar preferă calitatea, însă nu îşi permit totuşi să îşi ia numai haine de firmă. „Mulţi vin pentru faptul că aducem haine fabricate de firme cunoscute în lume, care pe piaţă se găsesc la preţuri mari sau sunt contrafăcute. Nu sunt scumpe, aşa că oricine are acces la astfel de îmbrăcăminte. Avem şi clienţi care înainte să intre în magazin se uită să nu îi vadă cineva şi când ies la fel. Deşi se vede că le e ruşine, vin destul de des, mai ales când avem afişul cu marfă nouă în geam”, a mai spus vânzătoarea.

Situaţie dificilă pentru comercianţii din bazaruri

În municipiul Curtea de Argeş există însă şi multe magazine de tip bazar unde argeşenii preferau să îşi facă, în urmă cu câţiva ani, cumpărăturile. Însă, în multe dintre acestea comercianţii se plâng că au scăzut vânzările în această perioadă. „Vânzările au început să scadă de mai mult timp. Noi credeam că de sărbători va merge puţin mai bine, dar anul acesta nu s-a întâmplat aşa. Lumea vine, se uită, dar nu prea cumpără. Îi înţelegem pe oameni, pentru că nu au nici ei bani. Sper să se îndrepte lucrurile cât mai curând pentru că este foarte greu şi pentru noi. De abia ne descurcăm”, a spus Maria S, din Curtea de Argeş, care are închiriat un stand în incinta bazarului de la Făgăraş. Comercianţii spun că deşi au ieftinit produsele, vânzările nu au crescut. „ Am mai lăsat şi noi la preţ zilele acestea dar degeaba. Nu putem scade nici noi preţurile foarte mult. Vă daţi seama că şi noi cheltuim bani cu marfa, cu drumurile până la Bucureşti. Se cheltuiesc bani. Am zis ca să aducem şi noi marfă mai bună, mai de calitate, dar suntem nevoiţi să creştem şi preţurile şi atunci iar nu e bine. Mulţi se duc acum să cumpere haine sau încălţăminte din târgul second-hand, pentru că este mai ieftină”, ne-a povestit M.H., un vânzător din bazarul de lângă Piaţa Centrală.

Argeşenii sunt însă de părere că marfa din bazar nu este de o calitate bună şi de aceea se duc în târgul săptămânal. „ Înainte cumpăram de la astfel de magazine, dar acum nu mai sunt bani şi de aceea mergem să cumpărăm de la mâna a doua. Oricum nu erau aşa prea bune hainele, multe le aduceau de la Europa, din Bucureşti, sau de la chinezi. Acolo cu 20 de lei poţi cumpăra câteva lucruri. Este mult mai ieftin pentru noi. Produse noi mai cumpăr foarte puţine”, a spus Mariana, din Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email