Comercianții care nu acceptă încă plățile prin card bancar trebuie să înceapă demersurile pentru instalarea POS-urilor, având în vedere că, din prima zi a anului viitor, lipsa acestora va fi sancționată cu amenzi de până la 7.500 de lei, informează profit.ro.
Noile obligații sunt prevăzute de Legea 209/2016, care va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017, și îi vizează pe toți comercianții care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro anual. Astfel, plafonul de la care comercianții trebuie să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și de credit va scădea de 10 ori față de pragul actual, stabilit la 100.000 euro.
Obligații le revin și băncilor care trebuie să pună în funcțiune infrastructura necesară plăților prin card în cel mult 30 de zile de la data solicitării, în caz contrar riscând amenzi de până la 50.000 de lei.
Şi primăriile trebuie să accepte achitarea taxelor şi impozitelor cu cardul
De asemenea, societățile care furnizează servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată, trebuie să accepte plățile prin card.
Aceeași Lege stabilește ca opțională posibilitatea retragerii de numerar de cel mult 200 de lei de la comercianții care acceptă plăți cu cardul, acest avans urmând să fie evidențiat pe bonul fiscal.
Prin urmare, comercianții care doresc pot să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților, urmând să perceapă pentru acest serviciu un comision de cel mult 1% din valoarea avansului acordat. Tranzacțiile se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, posesorul cardului plătind și comision de retragere de numerar stabilit conform contractului încheiat cu banca.
Comercianții trebuie să afișeze vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informațiile privind costurile aferente. Dacă suma din casă este mai mică de 200 de lei, vor acorda sumă disponibilă.
Infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată trebuie să fie instalate de bănci în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.„Închid şi plec din ţară!”
Marcel S. Are un magazin sătesc la Albeşti. Pe o uliţă din comună, în faţa casei, a construit un mic spaţiu comercial. Omul vinde de toate, de la sape şi lopeţi, la vopsea, pâine, ţigări, mezeluri şi băuturi. Afacerea e una de familie, iar vânzători sunt el şi soţia. „Am lucrat la Porţelan şi s-a închis. Am mai lucrat pe la câteva firme, dar ne-am hotărât să afcem un magazin acasă, că nu era niciunul pe lângă noi. Treaba nu merge. Până să se deschidă Kauflandul tot mai scoteam ceva, ne rămânea să zic un salariu mai bun într-o lună. De când cu Kauflandul s-a dus dracu’ vânzarea. La noi vin şi cumpără pe caiet, iar la Kaufland se duc când iau salariile şi cumpără de acolo. Noi tragem de ei cu lunile să ne aducă banii…”, se plânge omul de afacerea sa. De noua lege a auzit, dar a sperat că nu o să intre în vigoare sau că nu o să se încadreze firma lui în prevederi. „Am vorbit cu contabila, că ea mi-a zis de legea asta, şi am crezut că nu avem noi cifră de afaceri de 10.000 de euro, dar avem. Cumpărăm tot cu factură şi uite aşa am ajuns să avem aşa cifră de afaceri. Avem cifră dar nu avem bani. Am vorbit şi cu nevastă-mea şi cred că închidem, pentru că nu avem de unde să mai dăm bani pe POS, pe mama dracu’, ce or mai inventa ăştia. Am un frate în Italia, lucrează în construcţii, mă ia şi pe mine, şi o să o iau şi pe nevastă-mea când i-oi găsi ceva de lucru”, plănuieşte micul întreprinzător.
În situaţia lui sunt foarte mulţi argeşeni care au mici magazine prin cartierele municipiului Curtea de Argeş sau în comunele învecinate. Poate instalarea unui POS nu costă o avere, dar întreprinzătorii spun că nu mai fac faţă tuturor impunerilor. „Vin cel puţin o dată pe săptămână tot felul de controale. Uneori nu am decât 30 de lei în tejghea până la ora 12. Ştiu ăia care mă controlează cât mă costă pe mine să ţin magazinul deschis şi să-i ţin pe oamenii ăştia din sat de pâine cu luna?! Nu ştiu! Eu plătesc marfa pe loc, iar clienţii îmi dau banii la o lună”, spune Marcel S.