Magazinele chinezeşti au învins comercianţii locali

Mai multe firme controlate de oameni de afaceri chinezi şi-au deschis magazine în Curtea de Argeş. Având un program de lucru flexibil şi o gama de produse variată, „China shop-urile” par a fi o afacere prosperă în micul nostru orăşel. Primul magazin chinezesc a fost deschis cu mai mulți ani în urmă, în apropierea bisericii Sf Nicolae, însă fiind o zona de tranzit patronii chinezi s-au reorientat şi au închiriat un spaţiu în incinta complexului Vidraru. La niciun an de la această mutare, un alt magazin chinezesc s-a deschis în zona Unic.

Preţuri mici şi nu prea…

De la ace de siguranţă, lame şi chiloţi de dame, până la haine care imită pielea, totul este la îndemână şi, mai ales, la buzunarul consumatorului rural şi urban pentru care preţul e primul criteriu de selecţie, iar marfa chinezească e marfă premium. „De când au deschis chinezii magazinul îmi fac cumpărăturile de aici. Costă mult mai puţin decât în alte părţi şi pentru mine asta contează”, spune o femeie. Argeşenii săraci nu-şi permit să cumpere mult, nici măcar atunci când vine vorba despre lucruri ieftine. Totuşi, bună parte dintre clienţi revin constant că să-şi cumpere chinezării diverse, aşa că unii ajung să lase mii de lei la tejgheaua magazinelor, pe durata unui an.

În ciuda faptului că în magazinele clasice se găsesc şi produse cu o calitate superioară la preţuri similare, argeşenii aleg să cumpere produse din magazinele chinezeşti. „Diferenţa de preţ e uneori aproape insesizabilă, însă succesul afacerilor chinezeşti se datorează probabil istețimii chinezilor care în prima luna de activitate au avut preţuri mici, după care le-au mărit considerabil. Am rămas uimită! Din câte ştiam magazinele chinezeşti au preţuri mici, însă aici pot spune că sunt chiar mai mari decât în alte zone ale oraşului. Am fost în cartierul Ivancea şi acolo pantofii costau mai puţin decât în acest magazin”, ne-a mărturisit o tânăra care ieşise la cumpărături la unul dintre magazinele cu produse chinezeşti.

 

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email