Mafia permiselor, reinventată pentru Curtea de Argeş

Argeşenii din zona Curtea de Argeş sunt bătaia de joc a celor care organizează examenele pentru obţinerea permiselor auto, este concluzia la care au ajuns instructorii auto şi cei care vor să fie şoferi. Scandalul este vechi, dar acum instructorii şi elevii lor spun că nu se mai lasă amăgiţi de cei care le-au promis că problemele le vor fi rezolvate şi vor merge cu jalba-n proţap la Parchet.

Prefectul Cristian Soare s-a întâlnit săptămâna trecută cu instructorii auto din Curtea de Argeş. La întâlnire a participat şi comisarul şef Ion Angheloiu, şeful Serviciului Permise  şi Înmatriculări Auto Argeş. Instructorii s-au plâns de faptul că se simt discriminaţi, şi au vorbit despre numeroasele necazuri pe care le provoacă examinatorii şi nu numai ei. „Considerăm discriminatorie obligarea candidaţilor din Curtea de Argeş să fie programaţi pentru susţinerea celui de-al treilea examen la Piteşti. Acest lucru afectează atât candidaţii cât şi şcolile de şoferi, deoarece cresc cheltuielile pentru pregătirea examenului. Totodată, şcolile de şoferi din Curtea de Argeş vă reclamă o concurenţă neloială a şcolilor de şoferi din Piteşti”, au spus instructorii.

O altă problemă pe care aceştia au sesizat-o celor care au putere de decizie în această chestiune este aceea că „acei candidaţi care din diferite motive nu se pot prezenta la proba practică sunt programaţi după 30 de zile. Suntem singurul judeţ din România unde nu se respectă Ordinul de ministru privind procedura de reexaminare, Ordin care prevede că înscrierea se poate face oricând”, spun instructorii.

O aberaţie după alta

Aceştia le-au povestit prefectului şi şefului de la Permise că au avut un caz chiar zilele trecute, când un candidat a fost martor de două ori pentru alţi candidaţi şi, pentru că nu venise de pe traseu când examinatorul l-a chemat pentru probă, a fost trecut absent.

O altă aberaţie despre care au vorbit cei de la şcolile de şoferi este obligaţia de a depune la dosarul candidatului copii după fişa medicală, adeverinţă de la medicul de familie şi copie după site-ul ARR cu gestiunea cursanţilor. „Când văd toate astea la dosar cei din structura centrală a ARR ne întreabă dacă suntem normali la cap că punem actele astea”, au mărturisit instructorii.

Cu privire la birocraţia care se aplică pentru candidaţii din zona Curtea de Argeş instructorii au povestit o mulţime de cazuri, unul mai hilar decât altul. Comisarul şef Angheloiu părea să nu ştie însă de niciunul şi a spus că se va interesa. „Dacă aveţi probleme, veniţi la mine şi le rezolvăm”, a spus acesta. Aceeaşi atitudine împăciuitoare a avut şi prefectul, care a promis că va cerceta toate abuzurile semnalate de instructori şi va lua măsuri.

Instructorii auto au spus că nu vor renunţa dacă nici acum nu se face dreptate şi pentru candidaţii din zona Curtea de Argeş. „Vom merge cu elevii noştri la Parchet şi vom reclama toate abuzurile care se fac, pentru că nu se mai poate”, au afirmat aceştia.

Scandalul examenului pentru obţinerea permisului auto nu s-a stins niciodată la Curtea de Argeş, doar că a mocnit în anumite perioade, pentru ca acum să izbucnească din nou cu putere.

Cronica unui scandal perpetuu

În toamna lui 2008, după celebrul scandal „mită pentru permise”, nu s-a mai dat examen la Curtea de Argeş. Cetăţenii din zona de nord a Argeşului au fost nevoiţi să meargă la Piteşti să dea examenul, argumentul adus de purtătorul de cuvânt al prefectului de atunci fiind acela că „fără semafoare şi sens giratoriu nu se poate da examenul”. Între timp, la Curtea de Argeş a fost amenajat un sens giratoriu adevărat iar semafoarele au fost puse în funcţiune. În 2009 s-a reluat proba practică la Curtea de Argeş, dar discuţiile au reapărut.

S-a spus că ar fi „prea uşoară” proba la Curtea de Argeş, că ar fi puţini candidaţi, că pică pe capete, etc. Instructorii auto au demontat însă toate aceste lucruri.

„De fapt, un specialist de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor ne-a spus că la Curtea de Argeş proba practică e mai grea decât la Piteşti”, spune instructorul Adi Drăguţ. „La noi e târgul săptămânal, unde aglomeraţia e maximă, sunt tiruri pe stradă, sensul giratoriu e extrem de aglomerat, se traversează pe oriunde, când se lucrează pe străzi mai mereu sunt blocaje iar circulaţia e deviată”, completează acesta.

La Piteşti examenul se dă în zona stadionului, unde circulaţia nu este foarte aglomerată, în timp ce la Curtea de Argeş ziua de joi, când se dă examen, este uneori mai rău decât în centrul Piteştiului, mai ales în zilele de sărbătoare. De altfel, şeful Poliţiei Rutiere din Curtea de Argeş, comisarul şef Cristian Puicănescu, spunea că municipiul este, paradoxal, dată fiind mărimea lui, „greu de dirijat” şi greu de circulat.

Se caută soluţii. De ani de zile.

După lupte grele, examenul a început să se dea din nou la Curtea de Argeş, de două ori pe lună, joia. Cineva a fost însă deranjat de acest lucru, şi au apărut adevărate represalii, spun instructorii şi candidaţii.

 

La Curtea de Argeş dau examen pentru şofer toţi cei din nordul judeţului, o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori. Instructorii auto au povestit prefectului şi comisarului şef Angheloiu că aspiranţii la permis trebuie să facă anumite manevre în funcţie de cine e examinatorul. „Dacă e unul, trebuie să semnalizeze într-o intersecţie, dacă e altul, nu trebuie”, au spus instructorii. Şeful de la Permise le-a mărturisit că lucrează la un „ghid al examinatorului”, care va fi valabil nu doar în Argeş. Întrebarea care se pune este dacă nu cumva Codul Rutier, pe care trebuie să-l ştie şi examinatorii şi candidaţii, e facultativ la Argeş. Sau ghidul menţionat este explicarea pe înţelesul examinatorilor a Codului Rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email