Mafia italiană implicată în construcția stațiunii Molivișu

Consiliul Județean și consiliile locale ale comunelor din ADI Molivișu și-au asociat numele cu temuta grupare ‘Ndrangheta

 

Procurorii antimafia din Italia au pus sechestru pe o avere de 15 milioane de euro  a mafiei și cercetează inclusiv contractul încheiat de Bora Industrial, devenită Infrasit Bergamo, cu ADI Molivișu, pentru construcția stațiunii

 

O victorie a procurorilor antimafia din Italia a ținut prima pagină a prestigioaselor ziare din Peninsulă săptămâna trecută. O operațiune complexă a fost finalizată de procurori cu un sechestru pus pe o avere de 15 milioane de euro a grupării ‘Ndrangheta. Ancheta merge de la finanțarea construirii unor pavilioane pentru China și Ecuador la Expo 2015 Milano până la implicarea mafiei în construirea stațiunii Molivișu.

 Operațiunea “Rent”, de la standuri la EXPO Milano 2015, la Argeș, Molivișu

Operațiunea  „Rent” s-a născut din investigarea organizației criminale calabreze care controla activități economice și care s-a dovedit capabilă să câștige – chiar și cu utilizarea unor metode mafiote – achiziții publice și subcontractare pentru lucrări majore, inclusiv unele pavilioane ale Expo 2015, scrie Corriere della Sera.  Judecătorii au pus sechestru pe bunuri de peste 15 milioane de euro, toate legate de oamenii din clanul Aquino-Coluccio și Piromalli-Bellocco, precizează sursa citată.

Dar companiile din clan au avut interese și  în străinătate, scrie La Repubblica. În centrul verificărilor privind activitatea din alte țări sunt un complex turistic, stațiunea Molivișu, din Argeș, România, pentru o valoare totală de 80 de milioane de euro din care 27 de la Uniunea Europeană, precum și o proprietate în MarocOperațiunea anti-crimă vizează finanțatori implicați în provincia Milano, Reggio Calabria, Catanzaro, Catania, Bergamo, Bologna, Brescia și Mantova; infracțiunile presupuse sunt  de asociere de tip mafiot, spălare de bani, șantaj, prostituție forțată, deținerea ilegală de arme de foc, cu circumstanțele agravante ale metodei mafiote. Pe latura internațională a investigației  activitatea a fost monitorizată pentru construirea unui complex turistic-sportiv din Argeș, România, stațiunea Molivișu, pentru o valoare totală de 80 de milioane de euro din care 27 vor fi suportate de Uniunea Europeană, precum și o proprietate în Maroc.

De la Bora la Infrasit

Stațiunea Molivișu pare să devină un vis din ce în ce mai îndepărtat, mai ales în lumina acestor informații. După ce președinte al ADI Molivișu a ajuns Gabriel Dică, în acest an, a fost publicată o informare referitoare la stadiul proiectului. Conform acesteia, stadiul fizic de execuție a lucrărilor este de 15%. Pentru execuția lucrărilor au fost semnate contracte cu căștigătorul licitației SC Qualitech Solution SRL, Ciofrângeni, Argeș, lider de asociație, cu asociații Doppelmayr Sielbahnen GMBH Austria, SC Luciu Con SRL Buzău și SC Bora Industrial SRL Maramureș, cu susținătorii tehnici Simsons Distribution SRL Cluj Napoca, Instal Expert SRL Cluj Napoca și Metalint SRL Cluj Napoca. Pe parcursul lucrărilor o parte din asociați se retrag, iar SC Bora Industrial preia toate obligațiile și responsabilitățile proiectului, scrie Gabriel Dică în informarea menționată. Ulterior, SC Bora Industrial își schimbă denumirea în SC Infrasit Bergamo SRL, menționează Dică în raport.

Infrasit Bergamo, firma despre care procurorii italieni susțin că ar face parte din gruparea ‘Ndrangheta. Între timp, reprezentanții firmei Infrasit Bergamo SRL au depus o cerere de intrare în insolvență la Tribunalul Specializat Argeș.

De ce și-a dat demisia Dârzan

Un alt eveniment important în derularea lucrărilor la stațiunea Molivișu a avut loc anul trecut, când Constantin Dârzan, managerul proiectului staţiunii de la Molivişu, şi-a dat demisia din funcţie. Demisia, scrisă pe două pagini, a fost trimisă tuturor partenerilor din proiect – Consiliul Judeţean şi primăriile Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti. Preşedintele Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu de la vremea aceea, Pavel Bârlă, ne spunea iniţial că „nu şi-a dat nimeni demisia”, şi apoi că „lucrurile s-au rezolvat”, în sensul că Dârzan „a renunţat” la demisie.  În martie anul acesta, Adunarea Generală a numit un nou preşedinte, pe Gabriel Dică, după ce, de data aceasta, Pavel Bîrlă şi-a dat demisia. Noul șef al ADI Molivișu ne declara tunci că“prioritatea mea este ca la sfârşitul anului 2016 să se poată schia la Molivişu. Trebuie montată telecabina, iar 80% din lucrare e gata, sunt terasamentele făcute iar pârtia e configurată”. În opinia sa, proiectul staţiunii e „flexibil şi se poate face”. Se spune că cel care a asigurat managementul proiectului, Constantin Dârzan, nu ar mai fi în țară.

Ce ar fi fost să fie stațiunea Molivișu

Pe 27 aprilie 2012, la sediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu din comuna Arefu, în calitate de beneficiar, s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu, comuna Arefu, judeţul Argeş”. Contractul a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este 73.434.349,96 lei. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea turismului montan pe toată durata anului în arealul climatic Ghiţu – Moliviş, comuna Arefu,  prin realizarea infrastructurii generale (reţele de energie electrică, apă, canalizare, drum de acces) şi specifice de turism (pârtii de schi, infrastructură de agrement la baza pârtiilor – piscină, spaţii pentru activităţi recreative şi aerosolar, loc de joacă pentru copii, teren de sport multifuncţional, pistă de cicloturism, observator turistic).

Comunicatul de presă din care am citat mai sus, emis la data semnării contractului, pare să fie o poveste acum. Chiar dacă Consiliul Județean s-a implicat mult mai mult în realizarea proiectului, stațiunea Ghițu Molivișu pare acum o secvență dintr-un film cu mafioți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email