Prima veste bună pentru reabilitarea Gării Regale este desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru expertiză şi documentaţia de avizare a lucrărilor. După cinci licitaţii eşuate, a şasea a fost cu noroc. După cum aţi aflat din ziarul nostru, asocierea S.M. GENERAL INVEST SRL, COLAD INTERCONS SRL şi VICAM CM S.R.L. primele două fiind din Slatina iar a treia din Craiova, a obţinut contractul pentru „REPARAŢII, REABILITARE ŞI RESTAURARE CLĂDIRE CĂLĂTORI DIN STATIA C.F. CURTEA DE ARGES (expertiză şi DALI – clădire monument istoric”, în valoare de 167.445 lei. Termenul de realizare este de două luni, şi e de aşteptat ca zilele acestea să fie dat ordinul de începere a lucrărilor.
După ce documentaţiile vor fi gata, SNCFR va anunţa licitaţia pentru lucrările propriu-zise. Am solicitat de la companie lămuriri despre această chestiune dar până la închiderea ediţiei nu am primit informaţiile solicitate.
Cert este că lucrările trebuie să ţină cont de faptul că această clădire este monument istoric, ceea ce impune ca lucrările de reparații, restaurare și reabilitare să se realizeze cu material și tehnici specifice epocii de edificare a clădirii și numai cu avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Atât serviciile premergătoare execuției cât și lucrările necesare vor trebui efectuate numai cu personal atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru acest tip de obiectiv.
Gara Regală de la Curtea de Argeş a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție, când a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeş. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus aici în februarie 2003 cu un vehicul militar, şi a Reginei Elena, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi aici pe calea ferată.