Locurile de joacă sunt închise oficial dar sunt pline de copii şi de adulţi

Este explozie de infectări cu noul coronavirus în Argeş, dar locurile de joacă din Curtea de Argel sunt pline de copii, deşi oficial ele sunt închise. Părinţii şi bunicii ignoră cu bună ştiinţă regulile, iar poliţiştii care ar trebui să îi sancţioneze îi lasă să se expună pericolului. Mai grav e că seara și noaptea locurile de joacă devin spații de întâlnire la o bere între tineri.

Conflicte între două tabere

„Lăsaţi-ne, domnule, în pace cu astea. Nici cu copiii în parc nu mai putem să venim?! Asta e culmea! Cum să-l ţin în casă tot timpul? Hai, lăsaţi-ne cu propaganda asta că ne supărăm!” Bunica pe care am încercat să o întrebăm ne-a întors un spate ameninţător şi a plecat la alte doamne care erau cu nepoţii la locul de joacă din faţa Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”. Doi bărbaţi care stătea de vorbă pe o bancă în acelaşi părculeţ ne-au servit rapid teoria cu inexistenţa coronavirusului, ne-au întrebat câţi bani luăm ca să speriem lumea şi ne-au invitat deloc politicos să părăsim zone „că poate să iasă urât”. Pe trotuarul din faţa locului de joacă o tânără care văzuse încercarea noastră de a sta de vorbă cu cetăţenii le-a spus – „Din acest motiv avem atâtea cazuri, pentru că sunteţi inconştienţi voi!”, dar a plecat repede pentru că cei doi domni s-au ridicat cam repede de pe bancă.

La stadion, veselia e maximă

La locul de joacă de la stadion este la fel de mare aglomeraţia. Mai ales seara părculeţul este plin de copii, părinţi, bunici, fraţi, veri, mătuşi şi unchi de zici că întîlnirile în familie s-au mutat acolo. De multe ori sunt şi femei cu fuste lungi şi colorate, cu copiii lângă ele, păzite atent de taţii aşezaţi la doi metri distanţă. Copiii se zbenguiesc la Corabia Piraţilor iar mamele lor îi urmăresc pste tot, dând peste celelalte mămici, atingându-le din greşeală fără mască. Unii copii îşi şterg mucii cu mâna iar apoi se urcă pe tobogane. În alte cazuri mamele le lterg nasurile şi aruncăşerveţelele pe unde pot, adică pe jos. E fericire maximă acolo, copiii ţipă, părinţii îi privesc duios, toată lumea parcă e scăpată de la închisoare, iar virusul nu există.

La Terasa 1 Mai, la fel. Aici şi ziua stau unii bărbaţi cu berea în mână cât timp îşi supraveghează odraslele care aleargă pe la toate leagănele, toboganele şi prin nisip. E veselie maximă iar Spitalul de la Valea Iaşului e plin de bolnavi ori suspecţi de coronavirus.

„Nu avem ce să facem!”

Oficial, locurile de joacă sunt închise. La Curtea de Argeş acestea sunt în administrarea Serviciului Public de Gospodărie Comunală (SPGC). „Locurile de joacă sunt închise, dar sunt pline de oameni şi copii. Nu avem ce să le facem noi. Am pus benzi şi am barat intrările, am pus afişe prin care informăm că sunt închise, dar toate acestea dispar în câteva ore. De multe ori am pus şi afişe şi benzi dar degeaba. Le rup şi intră”, spune Ioan Ghiţă, directorul SPGC.

Poliţia şi Jandarmeria ar trebui să verifice şi aceste locuri, pentru că au această obligaţie. Organele de control pot aplica şi amenzi în cazul în care nu sunt respectate prevederile legale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email