Locurile de joacă, un pericol pentru copii

O dată cu încălzirea vremii cei mici au invadat locurile de joacă amenajate în parcurile din municipiul nostru. Foarte bucuroşi şi plini de energie, copiii au nu s-au dezlipit de leagăne şi de tobogane timp de câteva ore. Însă, părinţii sau bunicii care îi însoţeau pe cei mici nu au ezitat să îşi exprime nemulţumirea faţă de modul în care arată aceste locuri de joacă destinate celor micuţilor. Tobogane rupte sau spoite cu vopsea şi pline de mizerii, leagăne lipsă, balansoare distruse. Asta este imaginea pe care oamenii o întâlnesc în majoritatea locurilor de joacă din Curtea de Argeş. Nimeni nu ştie cine le-a distrus, dar părinţii prichindeilor sunt siguri că în curând nu mai au unde să îşi scoată copiii la joacă.
Tobogane şi leagăne rupte
Unul dintre locurile de joacă aglomerate din municipiu este cel din zona Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”. Mulţi părinţi ai căror copii sunt la grădiniţa din apropiere vin aproape în fiecare zi cu cei mici aici. Însă, la faţa locului găsesc o dezordine totală. O parte din leagăne au fost deja rupte, iar celelalte nu par să mai reziste foarte mult timp. „De mult timp acest loc de joacă se află în starea asta. Nu s-au mai făcut reparaţii de când a fost amenajat. Eu cred că doar tinerii care vin din baruri noaptea rup aceste leagăne, doar aşa, ca să se distreze, fără să se gândească la cei mici. Nu este normal ceea ce se întâmplă. E greu să îi prinzi pe cei care fac asta. Nu poţi să păzeşti fiecare loc de joacă din municipiu”, spune o mămică din Curtea de Argeş.
De multe ori cei care vin cu copiii în parc găsesc a doua zi, aruncate pe jos, coji de seminţe, chiştoace de ţigară sau pet-uri de bere. „Vin seara şi mai stau pe aici, unde fumează şi beau bere. Am văzut că se face curat aproape zilnic, dar nu ai ce să le faci derbedeilor. Ei fac atât cât ştiu. Eu mai veneam cu nepotul aici, dar cred că în curând o să renunţ. Peste tot se întâmplă la fel”, spune Ion B., din Curtea de Argeş.
„Un copil de câţiva anişori nu putea distruge un leagăn”
Unul dintre cele mai aglomerate locuri de joacă este cel de la terasa 1 Mai. O bună perioadă de timp după inaugurarea acestuia, zeci de copiii veneau în fiecare zi să se joacă. Micuţii erau încântaţi de toboganele şi leagănele amplasate aici, iar părinţii reuşeau cu greu să îi convingă pe cei mici să meargă acasă. Însă, din păcate pentru ei, cu timpul şi acest loc de joacă a început să se deterioreze, iar acum o mare parte din mobilier a fost distrusă. Nu de puţine ori balansoarele, băncile, leagănele sau şuruburile de la bănci  au avut nevoie de reparaţii sau înlocuiri. Dar tot ce se repara, peste doar câteva zile era din nou stricat. „Veneau aici copii din tot cartierul. Îmi amintesc ce era la început aici. Plângeau copiii că nu au loc în leagăne pentru că era foarte aglomerat. Acum văd că leagănele au rămas fără blăni şi nu mai pot fi folosite. Vă daţi seama că nu putea un copil de câţiva anişori să rupă aceste leagăne”, spune tatăl unei fetiţe, care locuieşte în cartierul Posada.
Camere video în părculeţele pentru copii
Foarte dezamăgiţi, oamenii spun că este foarte greu ca cei care rup aceste utilaje să fie identificaţi. „Cum au fost în oraş montate camere aşa ar fi trebuit şi aici. Numai aşa îi poţi prinde pe cei care fac astfel de lucruri. Nu poţi să stai de pază toată noaptea. Derbedeii care trec prin zonă imediat trag de blăni şi le distrug. Mă mir cum de nu au tăiat şi fierul ca să îl vândă. Cel mai rău îmi pare de copiii, care se bucurau când veneau în parc. Acum dacă mai sunt doar două leagăne stau părinţii la rând să îi dea pe copii”, spune un alt cetăţean, care locuieşte în apropiere. Chiar dacă văd pe cineva că strică ceva în parc, oamenii se tem să le atragă atenţia, pentru că spun ei „ne vorbesc foarte urât şi ne înjură”. „Nu poţi să zici nimic chiar dacă îi vezi că te înjură şi te ameninţă. Stau în leagăne, mănâncă seminţe şi ascultă muzică la telefon. Asta fac cei care strică lucrurile. Dacă se urcă doi – trei într-un leagăn normal că acesta se rupe. Nu prea te mai poţi înţelege cu tinerii”, spune un pensionar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email