Locuitorii străzii Vişina reclamă – „Plătim ca să ne intre rahatul în curte!”

Locuitorii străzii Vişina din Curtea de Argeş trăiesc de mulţi ani un coşmar. Deşi au canalizare, dejecţiile le umplu la fiecare ploaie mai mare curţile. Ultima experienţă de acest gen a fost povestită – şi arătată – de o locuitoare, Ana Oproiu, pe facebook. „Așa arată canalizarea pe strada Vișina din Curtea de Argeș „Oraș Regal”, plătim sa ne intre „rahatul”in curte???”, scrie doamna, şi ilustrează cu o fotografie. Problema canalizării din cartierul Râmnicu Vâlcea este veche şi nerezolvată.

Pe 15 noiembrie 2006 la Curtea de Argeş ar fi trebuit să aibă loc inaugurarea canalizării menajere de pe strada Râmnicu Vâlcea, investiţie de aproximativ 400.000 de euro, bani europeni, numai că data nu a fost respectată. Firma care a câştigat licitaţia pentru proiectare a cerut 6000 de euro, în condiţiile în care normal ar fi fost să coste cam 15.000, spuneau specialiştii. Au fost respectate regulile şi legile, iar cei cu bani puţini au făcut proiectul. „Puţin am dat, puţin a făcut”, a comentat primarul oraşului de la vremea respectivă, Gh. Nicuţ,  întâmplarea. În scurt timp proiectantul a dispărut în ceaţă, şi tot atunci au început să apară necazurile. „Conform studiului geo, în zona canalizării era nisip. Potrivit celor constatate pe teren solul era compus din marnă şi cărbuni, iar pânza freatică este la 1,5 metri adâncime şi nu la 5, cum era trecut în proiect”, a spus Nicuţ. Pe 3 august 2007 a fost semnat procesul verbal de recepţie a lucrării, pentru ca autorităţile să nu dea banii înapoi din cauza termenului depăşit, dar canalizarea tot nu este funcţională.

Cămine deja pline

Canalizarea avea  multe probleme încă din  2007. „Capacele de vizitare nu pot fi deschise simultan în cazul unor avarii”, potrivit unei note de constatare făcută de specialişti.  De asemenea, debitul de intrare în staţie al apelor uzate menajere prevăzut de proiectant este mai mare decât debitul  pompelor de evacuare al apelor uzate menajere. „O altă deficienţă constatată este faptul că pereţii interiori ai staţiei de pompare nu sunt tencuiţi şi finisaţi pentru impermeabilizare, conform proiectului. La cămine s-a constatat că sunt la fel de multe probleme, majoritatea fiind inundate”, ne spunea în 2010 Ion Bolovan, directorul Aquaterm, societate care are în administrare canalizarea menajeră.La fel e şi acum.

„La fiecare ploaie ne trezim în poartă cu rahatul din canalizare. Oamenii preferă să folosească tot fosele pe care ei le-au făcut şi pe care le golesc ori de câte ori e nevoie, decât să se lege la păcătoasa asta de canalizare”, ne-a spus un locuitor al străzii Vişina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email