În ciuda faptului că la Prefectură se fac eforturi, cel puţin la nivel declarativ, ca persoanele care vor să ia permis de conducere să nu mai aştepte cu lunile programarea la examen, şi chiar dacă au venit examinatori din Vâlcea şi chiar din Gorj, pentru candidaţii din Curtea de Argeş problemele un s-au rezolvat. Procentul de promovabilitate e în continuare foarte mic, sub nivelul pe judeţ, iar până când candidaţii dau traseul le expiră deseori documentele şi trebuie să o ia de la capăt cu actele şi uneori cu şcoala.
Problemele sunt vechi, iar elevii şcolilor de şoferi şi instructorii auto au declarat de mai multe ori că se simt bătaia de joc a celor care organizează examenele pentru obţinerea permiselor auto. Cu toţii au mers de mai multe ori la Prefectură şi au stat de vorbă cu toţi prefecţii pe care Argeşul i-a avut în ultimii ani.
„Birocraţia e maximă!”
La un moment dat a avut loc o întâlnire între prefect, şeful de la Permise şi instructori, iar aceştia din urmă au povestit despre un caz când un candidat a fost martor de două ori pentru alţi candidaţi şi, pentru că nu venise de pe traseu când examinatorul l-a chemat pentru probă, a fost trecut absent.
O altă aberaţie despre care au vorbit cei de la şcolile de şoferi este obligaţia de a depune la dosarul candidatului copii după fişa medicală, adeverinţă de la medicul de familie şi copie după site-ul ARR cu gestiunea cursanţilor. „Când văd toate astea la dosar cei din structura centrală a ARR ne întreabă dacă suntem normali la cap că punem actele astea”, au mărturisit instructorii.
Instructorii auto au spus că nu vor renunţa dacă nu se face dreptate şi pentru candidaţii din zona Curtea de Argeş. „Vom merge cu elevii noştri la Parchet şi vom reclama toate abuzurile care se fac, pentru că nu se mai poate”, au afirmat aceştia.
Pe de altă parte, anul trecut, în urma unui control al unei comisii formate din reprezentanţi ai mai multor instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost aplicate școlilor de șoferi 21 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 57 de amenzi contravenționale în valoare totală de 185.510 lei.
În ceea ce privește examinatorii și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Argeș, au fost făcute 17 verificări în timpul desfășurării probei practice. În urma acestor verificări s-a constatat necesitatea reprelucrării personalului, iar pe parcursul desfășurării controlului, Comisia a constatat două situații în care examinatorul, în timpul desfășurării probei de traseu, a încălcat prevederile legale.Există însă şi o altă faţă a problemei.„Am făcut şcoala cu un instructor care îmi vorbea urât, nu prea mă lăsa să fac multe manevre, că avea maşină nouă şi nu voia să i-o stric, schimba el vitezele ca să nu stric cutia de viteze, era destul de greu. Am dat examen şi nu l-am luat, am mai dat o dată, apoi m-am dus la Vâlcea”, ne-a povestit o doamnă. Candidaţii din Curtea de Argeş care procedează aşa spun că în oraşul învecinat e mai simplu. „Facem cursuri sâmbăta şi duminica, instructorul este ok, învăţ să conduc şi apoi dau examen imediat, nu trebuie să stau cu lunile”, a mai spus femeia.
Cronica unui scandal perpetuu
Sunt mulţi cei care iau permisul acolo repede şi renunţă la examenul dat la Curtea de Argeş, iar scandalul examenului pentru permis pare fără sfârşit la Curtea de Argeş.
În toamna lui 2008, după celebrul scandal „mită pentru permise”, nu s-a mai dat examen în municipiu. Cetăţenii din zona de nord a Argeşului au fost nevoiţi să meargă la Piteşti să dea examenul, argumentul adus de purtătorul de cuvânt al prefectului de atunci fiind acela că „fără semafoare şi sens giratoriu nu se poate da examenul”. Între timp, la Curtea de Argeş a fost amenajat un sens giratoriu adevărat iar semafoarele au fost puse în funcţiune. În 2009 s-a reluat proba practică la Curtea de Argeş, dar discuţiile au reapărut.
S-a spus că ar fi „prea uşoară” proba la Curtea de Argeş, că ar fi puţini candidaţi, că pică pe capete, etc. Instructorii auto au demontat însă toate aceste lucruri, şi, după lupte grele, examenul a început să se dea din nou în municipiu, de două ori pe lună, joia. Cineva a fost însă deranjat de acest lucru, şi au apărut adevărate represalii, spun instructorii şi candidaţii.
La Curtea de Argeş dau examen pentru şofer toţi cei din nordul judeţului, o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori.