Locuitorii cartierului Posada au reparat singuri locul de joacă. Acum, ei pot fi amendaţi.

Locul de joacă din cartierul Posada, din apropierea Pieţei 1 Mai, este unul dintre cele mai aglomerate. În cartier sunt mulţi copii mici care merg zilnic să se joace în părculeţ. Pentru că toboganele, lanţurile şi celelalte lucri din parc s-au stricat iar administraţia locală nu a făcut nimic, părinţii celor mici au luat activitatea pe cont propriu şi au reparat cu mâinile lor lucrurile stricate.

Cartierul Posada este unul dintre cele mai aglomerate din Curtea de Argeş. Are, într-adevăr, de toate, dar aproape toate au fost construite anapoda. În piaţa agroalimentară sunt o mulţime de spaţii libere, clienţi puţini, biserica este la zece metri de bar şi la 20 de supermarket. Dacă aceste nereguli şi ciudăţenii nu pot produce accidente mortale, locul de joacă şi utilajele sale sinistre pot.

Unde sunt nisipul şi grija pentru copii

În urmă cu 20 de ani locul de joacă de acum era un teren viran, plin de bălării şi de mizerii. Administraţia locală a concesionat câteva suprafeţe de teren unor oameni de  afaceri, în scopul construirii unor spaţii comerciale şi cu obligaţia de a amenaja un loc de joacă. Spaţiile au fost construite, dar s-au dovedit că sunt şi locuinţe printre ele, nu doar spaţii comerciale, iar locul de joacă a fost amenajat. Cu zgârcenie şi fără prea multă imaginaţie, dar a fost făcut. Ulterior, în 2008, administraţia locală a refăcut locul de joacă, iar de atunci şi până acum s-au mai făcut mici cârpeli, după cum spun locuitorii zonei. Acestea nu au ţinut şi, mai mult decât atât, au transformat locul într-o capcană pentru copii.

Cetăţeni cu spirit civic. Sau disperaţi. 

O doamnă, Florina Narcisa, a postat zilele trecute câteva poze pe facebook şi le-a comentat astfel – „Mulţumim părinților pentru reparațiile facute în parcul din zona Posada…Totuşi ar fi bine să mai vină şi cei de la administrația parcurilor (daca există)din oraşul regal, să mai cârpească pe ici, pe colo!!!!”. Imediat, prietenii ei au comentat pe aceeaşi reţea de socializare – „Cinste vouă! Faceți munca altora, care sunt plătiți tot din banii noștri”, a scris Cristian Olteanu, iar Dana Tatiana Gavril i-a atenţionat – „Felicitări, dar aveți grijă că la noi în oraș și dacă tai buruiana de pe domeniu public este infracţiune!”. Florina Narcisa a răspuns – „ Cum promisiunile domnului primar nu ţin loc scândurilor lipsă şi copiii se accidentează des acolo a trebuit făcut ceva… dacă nu corespund normelor şi cerinţelor rugăm pe cei competenţi să vină să rezolve problema cât mai repede!”

O faptă bună dar ilegală

„Nu au voie să intervină la locurile de joacă. Nici Serviciul Public de Gospodărie nu poate interveni la locurile de joacă, să repare ce e acolo. Dacă cineva sesizează la Primărie că sunt stricate obiectele de la un loc de joacă, Primăria trebuie să contacteze o firmă autorizată ISCIR care să facă lucrările. Cetăţenii care au făcut ceva la locul de joacă nu aveau voie, dar nu noi suntem în măsură să-i sancţionăm”, ne-a spus juristul Radu Chirca, secretarul Primăriei Curtea de Argeş.

Problema este, într-adevăr, complicată. Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR, are o Reglementare tehnică naţională privind cerinţele tehnice de securitate privind echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă. Potrivit acesteia, „agentul economic autorizat pentru montarea-demontarea echipamentelor/ instalaţiilor montate şi utilizate în parcurile de distracţii şi spaţiile de joacă are următoarele obligaţii: a) să execute lucrările de montare în conformitate cu documentaţia tehnică pusă la dispoziţie de producător; b) să verifice înainte de începerea montării, pentru echipamentele şi instalaţiile a căror asamblare se realizează la locul de funcţionare, corespondenţa echipamentului, instalaţiei sau subansamblurilor primite de la producător cu documentaţia tehnică pusă la dispoziţie de deţinător şi să consemneze rezultatele acestor verificări într–un proces-verbal pe care îl va prezenta la verificarea tehnică oficială; c) să prezinte echipamentele, instalaţiile şi toate documentaţiile tehnice necesare (cartea instalaţiei–partea de montare), în timpul şi la sfârşitul montării, la verificările care se efectuează de către inspectorii de specialitate ai ISCIRINSPECT sau, cu împuternicire scrisă din partea ISCIR-INSPECT, de către personalul tehnic de specialitate propriu autorizat pentru verificarea lucrărilor de montare; d) să utilizeze pentru elementele de rezistenţă sudate tehnologii de execuţie şi examinare având la bază procedee de sudare omologate în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice în vigoare; e) să folosească la lucrările de montare numai personal calificat”.

Nu s-a respectat nimic

Cetăţenii care au reparat locul de joacă nu au făcut nimic din ce scrie mai sus, doar au bătut cuie, au montat nişte scânduri, au reparat un tobogan. Ei spun că au cerut ajutorul Primăriei, dar nu au primit niciun răspuns şi din acest motiv au decis să facă ei ce nu au făcut autorităţile. Acum, fapta lor bună poate fi pedepsită.

Nu Primăria poate să-i amendeze, dar ISCIR poate. Dacă un copil se răneşte, cei care au reparat sunt vinovaţi. Pe de altă parte, dacă un copil se loveşte, iar organele abilitate constată că locul de joacă prezintă pericole pentru cei mici, proprietarul acestuia, administraţia locală, este răspunzătoare. Legea şi contractul care trebuie să existe între Municipalitate şi cei care au amenajat legal locul de joacă, firmă autorizată ISCIR,  prevăd foarte clar şi faptul că locurile de joacă trebuie verificate periodic şi reparate în cazul în care apar probleme. La Curtea de Argeş, de întreţinerea locurilor de joacă nu pare să se ocupe cineva. Doar părinţii sunt preocupaţi de pericolele la care sunt supuşi copiii lor iar preocuparea  poate să le aducă amenzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email