Afganistanul este o ţară cu 21 000 km de drumuri, din care numai 2 793 asfaltaţi. 160 km are porţiunea din autostrada A1 care face legătura între capitală, Kabul, şi Kandahar, cel de-al doilea oraş important al ţării. Asigurarea libertăţii de mişcare pe aceşti 160 km de autostradă din provincia Zabul este principala sarcină a Batalionului 33 Manevră ,,POSADA”, de fapt misiunea primită de la eşaloanele superioare.
De-a lungul acestei părţi de autostradă, se află zeci de poduri şi sute de podeţe, obiective de maximă importanţă pentru noi, dar în aceeaşi măsură şi pentru insurgenţi, care încearcă în mod constant să ne împiedice să ne îndeplinim misiunea, amplasând dispozitive explozive improvizate. Situaţia este îngreunată şi de inundaţiile de proporţii care au loc în special primăvara, la topirea zăpezilor, când viiturile reuşesc adeseori să rupă podurile destul de precar construite. Astfel, patru dintre podurile iniţiale de beton care au fost rupte sau distruse au fost înlocuite cu poduri metalice de tip Mabey Johnson. Dar şi acestea au nevoie de inspecţii şi reparaţii curente deoarece traficul intens le deteriorează.
23 de români inspectează săptămânal podurile
Responsabilitatea de a inspecta şi a menţine în stare de funcţionare aceste poduri revine Plutonului geniu luptă, compus din 23 de militari şi condus de locotenentul Aurel Nicuşor FOTESCU, din compunerea Grupului de luptă româno-american. Conform procedurilor în vigoare, aceştia au sarcina să inspecteze podurile săptămânal şi să le repare ori de câte ori este nevoie. Până la acest moment, au fost executate cinci lucrări de mentenanţă şi reparaţie la podurile de tip Mabey Johnson din provincie.
Comandantul Plutonului geniu luptă declară: ,,Aflat la prima misiune într-un teatru de operaţii atât de ,,sensibil” cum este Afganistanul, pot spune că nu este uşor, iar ameninţările cu care ne confruntăm zi de zi aici sunt dintre cele mai diversificate. Chiar dacă nu dispunem deocamdată de mijloace multifuncţionale capabile să realizeze o gamă largă de lucrări specifice sprijinului de geniu, misiunile pe care le executăm în cadrul Batalionului de manevră sunt apreciate atât de comanda batalionului, cât şi de partenerii noştrii din NATO. Ce pot să spun… rezultatele sunt bune…. Militarii din pluton sunt pregătiţi …ne-am integrat foarte bine în structura batalionului şi sunt convins că ne vom îndeplini misiunile încredinţate.”
„În Bosnia nu existau ameninţări!”
Din pluton, doar doi dintre militari au mai lucrat cu acest tip de pod înainte de această misiune, fruntaşul Nicolae ILIESCU, în Bosnia, şi fruntaşul Vasile CALU, în Irak.
,,În Bosnia, aveam patru poduri de tip Mabey Johnson în aria noastră de responsabilitate, la care executam activităţi de inspecţie şi mentenanţă. Diferenţa faţă de Afganistan este că în Bosnia nu existau ameninţări”, ne-a spus fruntaşul Nicolae ILIESCU.
,,În Irak, am acţionat în cadrul unei divizii multinaţionale aflate sub comandă poloneză. Existau două poduri de tip Mabey Johnson, unul dintre ele cu o lungime de 200 m, amplasat peste un râu”, a declarat fruntaşul Vasile CALU, unul dintre ,,veteranii” în lucrul cu acest tip de pod. ,,Deosebit faţă de Afganistan este că în Irak existau doar ameninţări cu armament de infanterie, pe când aici dispozitivele explozive improvizate reprezintă principalul pericol.”
Comandamentul ISAF a organizat la Kabul un ,,Curs de perfecţionare în lucrul cu podurile de tip Mabey Johnson”, cu o durată de 10 zile, la care au participat, pe lângă militari din armatele Canadei, Greciei, Statelor Unite, Afganistanului, Turciei şi Germaniei, şi patru militari români din Plutonul geniu luptă. ,,A fost un curs foarte interesant, dar şi foarte solicitant. Munceam câte opt ore zilnic, şase zile pe săptămână. Am învăţat lucruri noi, ne-am perfecţionat deprinderile pentru a lucra cu acest tip de pod şi sunt convins că acestea ne vor uşura munca până la finalul misiunii”, ne-a mai spus locotenentul Aurel FOTESCU.
În contextul războiului asimetric din Afganistan, Plutonul geniu luptă are un rol foarte important: contribuie la îndeplinirea misiunii Grupului de luptă româno-american şi, implicit, la dezvoltarea economiei afgane prin asigurarea libertăţii de mişcare pe principala rută de transport, autostrada A 1.
Lt. Ovidiu Ciobanu, Zabu