Liviu Nicolae despre Programul IMM INVEST România 2020

Omul de afaceri Liviu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Curtea de Argeş, ne-a spus care sunt cele mai importante prevederi ale programului prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obţine credite bancare cu dobânzi suportate de stat o perioadă limitată.

Principiul de selecție este urmtăorul –  până la epuizarea bugetului, pe baza solicitărilor de credit aprobate de băncile partenere (nu pe baza înregistrării online).

Avantaje si conditii de participare:

– Microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (0-249 angajați) cu capitaluri pozitive în 2019

– Necondiţionat de justificarea scăderii cifrei de afaceri datorită contextului COVID-19

– Nu necesită obţinerea Certificatului de stare de urgenţă

– Creditele beneficiază de dobânzi subvenționate de 100% până în 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire până în 31.12.2022

-Rambursare anticipată: fără costuri, fără comisioane suplimentare

– Beneficiarii se angajează să nu disponibilizeze personalul existent în perioada: 4 aprilie 2020 – 31 decembrie 2020.

– Toate domeniile de activitate eligibile (cu excepţia: activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate, stupefiante şi psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie).

Activități și cheltuieli eligibile:

-Credite pentru capital de lucru – max 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă 36 de luni: cheltuieli de exploatare – salarii, cheltuieli cu terți (furnizori), materii prime, utilități, taxe şi datorii la bugetul de stat;

Beneficiari:

Garanție de stat:

90% – Credite pentru capital de lucru: microîntreprinderi, întreprinderi mici

80% – Credite pentru investiții pentru micro, mici, şi mijlocii

– Credite capital de lucru pentru întreprinderi mijlocii

Pe lângă garanțiile de 80% sau 90% puse de stat la credite, firmele beneficiare vor trebuie să vină cu garanții colaterale.

După perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, IMM-urile (inclusiv microîntreprinderile) vor suporta dobânzi pentru creditele garantate de stat astfel:

– ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

– ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,0% pe an pentru creditele de investiții.

Marja nu va include comisionul de administrare, comisionul de risc precum și taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare cum ar fi taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor.

 

One thought on “Liviu Nicolae despre Programul IMM INVEST România 2020

  1. Domnule Nicolae dumneavoastră contractați un asemenea credit în condițiile în care nu aveți o predictibilitate legata pornirea economiei…. Și niște cifre clare asupra comisioanelor finale cu creditul..? Ce măsură concreta a luat partidul dumneavoastră pentru relansarea consumului și implicit a economiei…. Ca rezerve au toți oamenii de afaceri…. A revizuit guvernul partidului dumneavoastră cheltuielile cu pensiile speciale și salariile sau organigramele bugetarilor? Sau guvernul partidului dumneavoastră ne propune sa ne împrumutăm pana ne vindem și chiloții de pe noi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email