Limitatoarele de viteză, pericol pentru maşini

Pentru creşterea siguranţei în trafic, dar şi pentru diminua numărul accidentelor rutiere în care au fost implicaţi pietoni, în municipiul Curtea de Argeş au fost montate acum ceva timp mai multe limitatoare de viteză în apropierea trecerilor de pietoni. Însă, o dată cu trecerea timpului, o parte dintre acestea s-au deteriorat, iar altele au fost pur şi simplu smulse de plugurile folosite la deszăpezire.
„Cuiele care au rămas în asfalt ne înţeapă cauciucurile”
Mai grav este faptul că au fost distruse şi limitatoarele de viteză de la trecerile de pietoni aflate chiar în faţa instituţiilor de învăţământ din Curtea de Argeş. Astfel, pentru că nu mai există aceste „obstacole”, sunt situaţii în care şoferii nu reduc viteza în zonele respective, riscând în orice moment să-i lovească pe elevii care traversează strada. Spre exemplu, în faţa Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă”, limitatoarele de viteză sunt distruse aproape în totalitate. Aici, pe un sens de mers a mai rămas doar o bucată de cauciuc care aminteşte de un astfel de obstacol. Mai mult decât atât, conducătorii auto susţin că şuruburile care au rămas prinse în asfalt sunt foarte periculoase, mai ales pentru că pot sparge anvelopele autoturismelor. „În faţa trecerii de pietoni de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” au fost montate nişte opritori care astăzi nu mai sunt şi au rămas doar cuiele care înţeapă cauciucurile autoturismelor. Suntem obligaţi să schimbăm cauciucurile anual sau să dăm de lucru în permanenţă staţilor de vulcanizare”, scrie un cetăţean pe site-ul ziarului INTERES ARGEŞEAN. În acelaşi timp, omul propune şi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. „Să se scoată şuruburile rămase, iar dacă nu avem specialişti în montarea acestor dispozitive, să nu mai cheltuim banii degeaba şi să montăm două indicatoare cu limitare de viteză „20 km/h”, simplu, doar două table, dar şi un radar şi cameră video care să vegheze locul. Vă asigur că amenzile date celor care nu respectă legea vor fi mult mai mari decât ale celor de la poliţia rutieră în trafic. Aşa nu va exista posibilitatea de negociere cu poliţistul şi deci nici micile atenţii”, scrie aceleaşi cetăţean.
Reparaţii, anul viitor
Din păcate, problema limitatoarelor de viteză distruse va rămâne nerezolvată cel puţin până în primăvara anului viito r. Potrivit directorului Serviciului Public de Gospodărire Comunală (S.P.G.C.), Ioan Ghiţă, acestea nu vor fi reparate curând, pentru că sezonul rece se apropie, iar în cazul în care utilajele de deszăpezire vor acţiona pe străzi există riscul ca limitatoarele de viteză să fie distruse din nou. „Multe dintre aceste limitatoare s-au rupt în timpul deszăpezirii, când au fost agăţate de utilaje. Nu avem în plan să le reparăm sau să le înlocuim în această toamnă. Sezonul rece stă să înceapă, iar dacă vom acţiona din nou cu utilajele de deszăpezire, vom avea din nou aceleaşi probleme. Cel mai devreme în primăvară vom rezolva această problemă”, a declarat Ioan Ghiţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email