Licitaţia pentru reabilitarea gării are loc miercuri

Pe 26 septembrie are loc licitaţia anunţată de Compania Naţională de Căi Ferate CFR – SA, prin Sucursala Regională CF Craiova pentru contractul „Reparaţii, reabilitare şi restaurare clădire călători din staţia C.F. Curtea de Argeş (expertiză şi DALI – clădire monument istoric)”. Conform licitatiapublica.ro, durata contractului este 24 de luni din care execuție propriu-zisă două luni, iar valoarea estimată 65500 lei.

Poate a doua oară e cu noroc

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, „clădirea de călători din stația C.F. Curtea de Argeș a fost construită în anul 1900 și este monument istoric de interes național. Materialele folosite la construirea clădirii și tehnicile folosite în realizarea acesteia sunt specifice perioadei în care a fost construită. Clădirea este în patrimonial CNCF CFR SA (…), având suprafața construită la sol de 507 mp și suprafața desfășurată de 1014 mp, regimul de înălțime este P+1+Pod, structura este din zidărie din cărămidă plină și planșee peste nivel din lemn, iar acoperișul din șarpantă din lemn și învelitoare din tablă. Lucrările propuse vor ține cont de faptul că această clădire este monument istoric, ceea ce impune ca lucrările de reparații, restaurare și reabilitare să se realizeze cu material și tehnici specifice epocii de edificare a clădirii și numai cu avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Atât serviciile premergătoare execuției cât și lucrările necesare vor trebui efectuate numai cu personal atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru acest tip de obiectiv. Tema de proiectare se elaborează de către arhitect împreună cu beneficiarul de folosință, care trebuie să își însușească forma finală prin semnătură”.

Este a doua oară când SNCFR scoate la licitaţie expertiza şi realizarea documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru reabilitarea şi restaurarea gării regale din Curtea de Argeş, dar la precedenta nu s-a înscris nimeni. Specialiştii spun că valoarea estimată, 65.000 de lei, este prea mică pentru o documentaţie de mare amploare. Dacă nici la licitaţia de miercuri nu se depune nicio ofertă, sunt toate şansele ca gara să se dărâme. Deja zidurile sunt crăpate, şi chiar şi mesh-ul pus în decembrie pe faţadă, atunci când sicriul cu Regele Mihai I a fost adus la Curtea de Argeş, s-a rupt şi se vede sub el zidul distrus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email