Liceeni din Curtea de Argeş învaţă după manuale xeroxate

Dacă până în clasa a X- a elevii au primit gratuit manualele de studiu, cei care au trecut anul acesta în clasa a XI- a, dar şi colegii lor care sunt în ultimul an de liceu, trebuie să-şi cumpere singuri manualele după care vor învăţa. Pentru că foarte mulţi elevi nu-şi permit să cumpere manuale noi, apelează la alte metode. Astfel, începutul de an şcolar a fost un prilej bun pentru absolvenţii acestei promoţii să „scape” de manualele nefolositoare şi să ia şi bani pe acestea. „Am mai mulţi prieteni care au nevoie de manualele mele. Este bine pentru toată lumea. Ei le cumpără la preţuri mai mici şi eu îmi recuperez o parte din banii pe care i-am investit. Eu mi-am păstrat manualele foarte bine”, spune Bogdan, un elev care a absolvit liceul în acest an.

O mică afacere

Elevii de liceu sunt şi ei mulţumiţi de această mică afacere şi apelează la toţi colegii mai mari pe care îi cunosc pentru a face rost de manualele necesare. „Nu-mi convine să dau banii pe cărţi noi. Mai bine le cumpăr de la colegi. Sincer, nici nu mi le cumpăr pe toate pentru că nu am nevoie de ele. Îmi cumpăr doar cărţile de la materiile la care voi da bacalaureatul şi ceea ce îmi trebuie pentru facultate. Altele le mai cumpăr împreună cu colegul meu de bancă şi le folosim împreună”, spune Andrei, elev la un liceu din municipiu.
Părinţii liceenilor se plâng şi ei de preţul mare al manualelor noi şi spun că nu îşi permit să le achiziţioneze pe toate. Spre exemplu, în librării, un manual de limba engleză costă 40 de lei, cel de limba franceză costă 31 de lei, iar pentru unul de biologie părinţii trebuie să scoată din buzunar 23 de lei. Suma totală pe care un părinte trebuie să o pună deoparte pentru manualele de liceu poate ajunge şi la 400 de lei într-o librărie. Însă, din păcate, în librăriile din municipiu nu există manuale decât pentru câteva materii. „Cu ce să cumpăr, domne, dacă am 500 de lei salariu? Sunt foarte scumpe cărţile. Nu ştiu cum o să mă descurc să-i cumpăr măcar ce are nevoie. Am mai întrebat pe la colegii mai mari poate le găseşte mai ieftin. Altă soluţie eu nu am”, spune Marius Sandu, tatăl unui elev.

Economii serioase

Copiii care nu îşi permit nici măcar manualele la mâna a doua se folosesc de tehnică pentru a-i scuti pe părinţi de cheltuieli. Cea mai avantajoasă metodă la cărţile scumpe se dovedeşte a fi variantă foto-copiată a manualelor. „Aşa e cel mai ieftin. Preţul variază în funcţie de câte pagini are cartea şi poate varia între 5 şi 15 lei. Sigur nu o să mai dau banii pe mulţi pe manuale. La xerox mă costă foarte puţin şi voi alege această variantă”, spune Cosmin, un alt elev argeşean. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email