Liceele din Curtea de Argeş au înregistrat Rezultate slabe la simularea examenului de bacalaureat

Elevii din municipiul nostru, care se află în ultimul an de liceu, au susţinut de curând probele din cadrul simulării pentru examenul de bacalaureat din acest an. Testările s-au desfăşurat în condiţii identice celor de la bac, cu subiecte structurate asemănător, pentru ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen. Scopul acestui demers a fost acela de a monitoriza stadiul de pregătire al elevilor, de a analiza rezultatele obţinute, dar şi de a stabili măsurile de remediere pentru creşterea promovabilităţii la examenul maturităţii, în anul 2013.
Rezultatele obţinute de elevii argeşeni nu sunt cele aşteptate de dascăli. Se pare că elevii din clasa a XII- a nu au învăţat nimic din experienţa anilor trecuţi, când colegii lor au picat în masă examenul de bacalaureat. Însă, tinerii se consolează cu ideea că nu a fost vorba decât de o simulare, deşi până la examenul propriu-zis mai sunt doar două luni şi jumătate.
La „Vlaicu”, promovabilitate de 65,8%
Astfel, la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” (C.N.V.V.) procentul de promovabilitate a fost de 65,8%. „S-au înscris la simulare 200 de elevi. La proba de limba română şi cea obligatorie a profilului au fost prezenţi 200 de elevi, în timp ce la cea de-a treia probă, cea la alegere, au fost prezenţi 201 elevi. Cea mai mare notă la limba română a fost 9,60, în timp ce la matematică şi istorie au fost şi note de 10. Sper ca elevii să înveţe ceva după această experienţă şi să se pregătească mult mai bine pentru examenul de bacalaureat”, a declarat Ştefana Florea, director C.N.V.V..
La Grupul Şcolar Auto din municipiul nostru procentul de promovabilitate a fost de doar 3%. „La matematică am avut o elevă care a obţinut nota 8, în timp ce la limba română cea mai mare notă a fost 6. Însă, vreau să vă spun că la Grupul Şcolar Auto se pune accent pe pregătirea profesională a elevilor, unde elevii se descurcă bine”, a spus Ioan Călinescu, directorul instituţiei de învăţământ.
De asemenea, la Liceul Tehnologic Forestier, potrivit directorului Ghiţă Popa, procentul de promovabilitate la simulare a fost de 14,7%.
La Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu”, Crsitian Popa, director adjunct, a spus că rezultatele obţinute de elevi vor fi analizate în cadrul unei şedinţe, după care urmează să fie anunţate.
Cadrele didactice speră că acest test va funcţiona ca un „duş rece” pentru elevi şi măcar acum, pe ultima sută de metri, tinerii se vor pune cu burta pe carte.
Ce zic părinţii
Pe site-ul ziarului nostru, www.interesargesean.ro, subiectul simulărilor la bac este aprig dezbătut. Iată ce scrie un cititor – „Cu cât credeți că o să se intre anul asta la Vlaicu? Ce șanse sunt cu o medie între 8 și 9? Aud că sunt note mari în oraș și rural. La o școală se afișează, la altă se anunță la clasă rezultatele, iar la altele ți se răspunde la telefon că se așteaptă instrucțiuni de la Inspectorat. Nu înțeleg de ce și la nivelul această nu este seriozitate. Mai ales că este o simplă simulare. Cum să îți faci o idee? Nu puteți publica rezultatele? Măcar mediile din toată zonă Curtea de Argeș. Subiectele de la simulare pentru intrarea la liceu au fost de la Minister, Inspectorat sau făcute în școli? La cel puțin jumătate din școlile din oraș subiectele au fost diferite, doar unele aveau antetul Inspectoratului și Ministerului, dar toate aveau erori la subiecte sau bareme”.
Un alt cititor apreciază simulările, cele de bac sau de final de clasa a opta, ca pe nişte „succesuri meritate”. „Primiți ce meritați! De ce ați încurajat obiceiul strămoșesc al meditațiilor? De ce ați trimis copilul la meditație din clasa a 9-a? Acum va plângeți că nu o să ia bacul, dar v-a plăcut să aibă media 10  4 ani, în timp ce alții care nu aveau posibilități erau șicanați și jigniți de profesorul care dădea la tablă exercițiile de la ședința de acasă! Să va iasă meditațiile pe nas!”
Un alt părinte comentează astfel – „Cine a făcut subiectele de la simulare? De ce unii elevi le cunoșteau înainte și aceiași au aflat notele în timp ce se corectau? Cât de mulțumiți sunt profesorii care predau de rezultate? La ce să ne așteptăm în vară? La mai bine sau mai rău? Ce se întâmplă cu elevii care 4 ani de zile au avut media 8, 9 sau 10, iar la simulare au luat mai puțin cu 3-4 puncte, că nu trec de media 6 și pică bacul? Asta în condițiile care au făcut meditații săptămânal cu 35-50 lei ședința. De ce nu li se dau notele care le merită și ne trezim cu câteva luni înainte că nu știu mai nimic. E trecut de jumătatea semestrului și la unule materii de bac nu au o notă? Deci notele se dau din burtă și pe ochi frumoși. Sunt amenințați că se trec simulările. E legal?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email