«Generaţia de Aur» a lui FC Argeş

„Generaţia din care au făcut parte Adrian Mutu, Dănuţ Coman, Nicolae Dică şi Adrian Neaga se naşte o dată la 20 de ani.”, spune Mihai Ianovschi, antrenorul coordonator la Centrul de Copii şi Juniori de la FC Argeş. Urmează în mod logic, Bogdan Stancu, Cristi Tănase, Cătălin Doman, Alin Popa şi alţii.

 

Cei patru muşchetari: Mutu, Coman, Dică, Neaga

F.C. Argeş este o adevărată „Mină de aur” pentru fotbalul argeşean şi naţional. Centrul de Copii şi Juniori „Leonte Ianovschi” produce permanent jucători de valoare.  motiv pentru care oamenii de fotbal sunt interesaţi de clubul din Trivale. Ultima generaţie de mari fotbalişti crescută pe malul Argeşului este cea din care au făcut parte Adrian Mutu, Dănuţ Coman şi Adrian Neaga. Grupa lui Adrian Mutu am făcut-o în 1988. A fost o generaţie de excepţie.”, îşi aminteşte Mihai Ianovschi, antrenorul coordonator al Centrului de Copii şi Juniori de la FC Argeş. „Era un grup de copii uniţi, prieteni, care au acceptat rigoriile marii performanţe. Au avut o copilărie lipsită de jocurile specifice vârstei. În schimb, s-au bucurat de gloria junevilă.”, completează antrenorul şcolit la Coverciano, cea mai mare şcoală de antrenori din Europa. Cu Adrian Mutu „căpitan”, FC Argeş a câştigat de două ori titilul de campionă a României, la juniori, în 1992 şi 1995, însă nu ţoti au avut şansa să se afirme în fotbalul mare. Din „Geberaţia de Aur” de la FC Argeş doar Mutu, Coman, Dică şi Neaga au ajuns să evolueaze în Liga I şi la echipa naţională de seniori. Unii au ajuns pompieri, alţii sunt agenţi de pază sau teximetrişti, iar alţii sunt oameni de afaceri. Chiar dacă, drumurile lor s-au despărţit la un moment dat, toţi au rămas prieteni peste ani.„ În prezent această generaţie se adună la diferite evenimente din viaţă. Au rămas uniţi şi buni prieteni. Mutu, Neaga, Dică sau Coman n-au uitat niciodată de unde au plecat. Nu şi-au uitat colegii de la juniori.”, precizează Mihai Ianovschi. 

Trei jucători la lotul naţional de juniori

În anul competiţional trecut care s-a terminat la începutul lunii iulie, două echipe de juniori de la F.C. Argeş s-au clasat pe locul trei în campionatele respective. Astfel, grupa de 17 ani, juniori născuţi 1993, antrenor Dan Silvăşanu, precum şi grupa antrenată de Viorel Moiceanu, juniori născuţi 2006, au fost la un pas de marea finală, clasându-se pe locul trei în ţară. Performanţele nu sunt la îndemâna oricui, iar selecţionerii diferitelor loturi de juniori cheamă pe tinerii fotbalişti de la F.C. Argeş la reprezentativele României. Antrenorul Mihai Ianovschi, şeful Centrului de Copii şi Juniori „Leonte Ianovschi” de la F.C. Argeş, spunea că „în perioada 21 – 31 iulie vor fi prezenţi la lotul naţional de juniori născuţi 1994-95, trei jucători de la F.C. Argeş. Este vorba de portarul Flavius Croitoru, şi mijlocaşii Marian Popescu şi Adrian Delcea. În activitatea noastră ne ajută foarte mult politica pe care conducerea clubului nostru o are, precum şi baza materială de excepţie de care dispunem”.

Pe Bogdan Stancu l-au pierdut ca fraierii…

„Motanul”, adică Bogdan Stancu este un produs al Argeşului 100%. Crescut şi lansat în fotbalul mare de Mihăiţă Ianovschi, Stancu a fost pierdut prosteşte de F.C. Argeş, mai bine zis de diletantismul conducerii de atunci. Antrenorul Gianinni şi preşedintele clubului Gelu Stan au gafat ruşinos pierzându-l pe jucător care a fost rapid furat de Gigi Neţoiu şi Viorel Ilinca şi dus la Unirea Urziceni unde a ajuns gratis. Peste doar un an, Bogdan Stancu a fost vândut de Unirea Utziceni la Steaua pentru suma de 1.500.000 de euro!
Un puşti-minune: Alin Popa
Ultimul sosit în rândul jucătorilor de mare performanţă este juniorul Alin Popa, fiul lui Vasile Popa, fostul jucător al Argeşului, Rapidului şi Gloriei Bistriţa. Născut la 1 ianuarie 1990, Alin Popa se anunţă un „puşti-minune” care etapa trecută a contribuit decisiv la victoria Argeşului cu 2 – 0 în faţa celor de la Minerul Lupeni. Primul pas spre marea performanţă a fost făcut de Alin Popa. De acum înainte depinde numai de el cum, cât şi când va progresa.

Cel mai scump transfer din istoria Argeşului: Cristi Tănase

Cristi Tănase este un alt „Briliant” mai mic născut tot la F.C. Argeş, şi tot de Mihăiţă Ianovschi. Spre deosebire de Bogdan Stoica, „Dodel” alias Cristi Tănase, a plecat de la F.C. Argeş contra sumei de 1.800.000 de euro. Şi tot la Steaua. Nu a jucat până acum, deoarece nu s-a recuperat complet după accidentarea din ultima etapă a campionatului trecut în meciul cu Dinamo. Medicii spun că Dodel va reveni pe gazon într-un meci oficial etapa viitoare când Steaua va juca la Gaz Metan Mediaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email