“Lemnul de foc se găseşte greu şi e scump”

Preţul lemnului de foc a crescut, spun argeşenii din zona Curtea de Argeş care locuiesc în localităţile în care nu există reţea de gaze. Şi nu numai că a crescut, dar e şi mai greu de găsit. Drept este că şi legislaţia în domeniul silvic s-a înăsprit, iar furturile sunt pedepsite exemplar, cu amenzi mari şi confiscarea materialului lemnos precum şi a maşinii care l-a transportat.

„Locuiesc la Noapteş, nu am gaze, nu am pădure, am casă cu sobe. În fiecare an, de la o vreme încoace, am aceeaşi problemă, nu găsesc lemne. Nici vecinii care îmi aduceau cu căruţa nu mai aduc că nu ştiu de unde luau. Nici la Ocol nu găsesc, nu ştiu de unde să mai iau. Mai am lemne doar pentru o săptămână, dup-aia nu ştiu ce oi mai face”, ne-a spus Ion Marinescu. Prin comune, unde mai toată lumea se încălzeşte cu lemne, situaţia e şi mai grea. „Stau la ţară, pădurea e aproape de mine dar îngheţăm în casă. Am vrut să cumpăr lemne de la Ocol şi nu au avut, am vrut să iau de la un patron, nu mai avea nici ăla. Am mai tăiat ce mai aveam prin grădină, un păr, un prun, dar tot nu ajung”, ne-a spus Gheorghe Oprea.

Ocolul Curtea de Argeş nu vinde lemne momentan

Ocolul Silvic Curtea de Argeş nu vinde momentan lemn de foc din cauza unor probleme tehnice pe care le are unul dintre utilajele care exploatează materialul lemnos. „Avem un tractor la reparat, momentan nu vindem, dar sperăm să rezolvăm situaţia cât de repede”, ne-a spus Virgil Zamfira, şeful Ocolului Curtea de Argeş. Acest Ocol are două parchete deschise, la Tutana şi la Albeşti, iar până acum în acest an a vândut aproximativ 1000 de metri cubi de lemn de foc. „Până la sfârşitul anului sperăm să mai vindem 3-400 de metri cubi, dacă vremea va fi bună şi nu plouă”, a mai spus inginerul Zamfira. Ocolul Curtea de Argeş are două preţuri la care vinde – 250 de lei metrul cub pentru o calitate şi 260 de lei metrul cub pentru lemnul rotund care are maxim 24 de centimetri în diametru.

Acest Ocol  are ca rază teritorială de la Merişani la Corbeni, opt localităţi, şi niciodată nu va putea asigura necesarul de lemn de foc pentru toţi locuitorii care se încălzesc cu lemne. În fiecare an sunt cam aceiaşi clienţi care cumpără, cantităţi diferite, unii iau un metru, doi, alţii mai mult, precizează şeful de Ocol.

La Ocolul Vidraru nu am avut cu cine să stăm de vorbă pe acest subiect. Secretara şefului de Ocol ne-a spus că acesta lipseşte şi că ne va contacta când revine. Până la publicarea acestui material nu s-a întâmplat asta.

Lemn de foc se găseşte la marile centre comerciale, gen Dedeman, dar acum nici acolo nu mai sunt. „Vă spun sincer, am fost la Dedeman, la Piteşti, am văzut lemn de foc, m-am dus peste trei zile cu o camionetă să cumpăr şi nu mai erau. S-au vândut imediat, mi-au spus vănzătorii. Era lemn uscat, la mărimea potrivită pentru centrala mea, dar nu am mai găsit”; ne-a mărturisit George, un locuitor la municipiului care locuieşte pe o stradă neracordată la reţeaua de gaze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email