Legenda Meşterului Manole la locurile de joacă

Locurile de joacă din Curtea de Argeş au nevoie de reparaţii, şi asta urgent. Despre acest lucru am mai scris în ziarul nostru, însă situaţia a rămas neschimbată. Atfel, multe dintre utilajele din majoritatea spaţiilor de joacă special amenajate pentru cei mici au fost distruse. În cartiere sau în centru, la Terasa 1 Mai, în fiecare zi sunt zeci de copii care se dau pe tobogane, în leagăne ori în roată, dar trebuie atent supravegheaţi ca să nu se rănească în lanţurile care atârnă, în barele de fier rupte de la leagăne, sau în alte plasticuri sparte şi ascuţite. Deşi au fost investiţi foarte mulţi bani în crearea acestor spaţii de joacă, se pare că au fost cheltuiţi degeaba, din cauza celor care au vandalizat şi distrus leagănele sau toboganele. „De obicei merg cu copilul în parcul de la Fântâna lui Manole, pentru că locuiesc în apropiere. Deşi spaţiul de joacă a fost făcut cred că ultimul din oraş, deja a început să fie distrus. Leagănele în care îi dădeam pe cei mici au fost distruse, iar acum probabil vor urma şi celelalte utilaje. Este păcat pentru copiii noştri care nu o să mai aibă unde să se joace”, spune Elena Matei, din municipiu.
„Vin noaptea tot felul de derbedei şi rup leagănele”
Părinţii copiilor spun că majoritatea utilajelor existente în locurile de joacă au fost distruse de derbedei care vin noaptea şi se urcă cu picioarele pe leagăne sau trag de scăunele din plastic până le rup. „Vă daţi seama că un copil nu are cum să rupă aceste scaune sau lanţuri, pentru că nu are putere. Vin noaptea tot felul de derbedei şi le rup. Nu înţeleg ce au cu leagănele astea pentru copii. Aşa fac şi pe bulevard unde rup coşuri de gunoi sau bănci. Chiar nu se poate face nimic pentru prinderea acestor golani? Păi în curând or să fie distruse toate acestea leagăne”, spune Maria Niţescu, o tânără mămică. „De multe ori am văzut băieţii mai mari cum se urcă cu picioarele în leagăn sau trag de blăni ca să le smulgă. Când m-am luat de ei au început să mă înjure şi să mă ameninţe. Nici de poliţie nu mai au frică”, spune un argeşean care vine de câteva ori pe săptămână cu nepoţica în parc.
În parcul de la Terasa 1 Mai vin în fiecare zi foarte mulţi copii. Aici multe dintre utilaje sunt distruse parţial sau chiar în totalitate. „La două balansoare au fost smulse scaunele din şuruburi, iar leagănele sunt şi ele rupte. Cred că aici în parc vin cei mai mulţi copii, pentru că este un cartier mare. Ei unde să se joace dacă aceste lucruri sunt distruse? Îmi amintesc cum era acest spaţiu atunci când a fost construit şi m-am bucurat atunci că s-a făcut ceva şi pentru copii. Însă, îmi pare rău că nu avem mai multă grijă de aceste spaţii de joacă”, spune Ionuţ Radu, un tânăr care locuieşte în apropiere.
„Nu avem bani pentru a reface aceste locuri de joacă în totalitate”
Oamenii spun că periodic, utilajele din aceste parcuri ar trebui dacă nu refăcute în totalitate, măcar reparate. „Ar trebui să vină cei care le-au construit să le mai repare, să mai schimbe o blană sau un şurub. Spre exemplu, leagănele din parcul de la Casa de Cultură scârţâie şi fac un zgomot de nu poţi stai lângă el. Ar trebui să vină cineva să mai remedieze aceste probleme”, spune tatăl unui băieţel.
Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărire Comunală (SPGC) spune că deşi aceste utilaje din spaţiile de joacă au fost reparate de nenumărate ori, în doar câteva zile au fost distruse din nou. „Nu avem în plan, în perioada următoare, să refacem aceste locuri de joacă. Noi le-am tot reparat, dar degeaba, pentru că în doar câteva zile sunt distruse. Periodic executăm lucrări de întreţinere, mai schimbăm câte un şurub sau mai înlocuim alte piese. Ca să refacem aceste locuri în totalitate nu avem banii prevăzuţi la buget”, ne-a spus Ioan Ghiţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email