Legea privind finanțarea partidelor politice, inițiată de Mircea Drăghici, declarată neconstituţională

În mai 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale, inițiată de parlamentarul argeșean Mircea Drăghici.

„Legea promulgată de președintele Iohannis va aduce transparență în gestionarea banilor primiți de partide, respectând principiul egalităţii de şanse a candidaţilor și a independenţei acestora şi a partidelor politice faţă de finanţatori.  Mă bucur, pentru că prin această lege am demonstrat că Autoritatea Electorală Permanentă, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia sunt capabile să lucreze eficient împreună pentru prima dată după zece ani de săbii ascuţite şi lupte între Palatul Cotroceni şi Parlament”, declara atunci Chestorul Camerei Deputaților Mircea Drăghici.

Potrivit stiripesurse.ro, joi, Curtea Constituțională a României a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate înaintată de 29 de parlamnetari USR, 16 parlamentari PMP, 3 parlamentari PNL şi 2 independenţi la legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, potrivit judecătorilor Curţii Consituţionale.

Legea contravine principiului bicameralismului

„La adoptarea acestei soluții, Curtea Constituțională a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție, având în vedere, în esență, faptul că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia ce a stat la baza inițierii demersului legislativ și excluzând, astfel, prima Cameră – cea de reflecție – de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii”, arată judecătorii Curții Constituționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *